Řeka má konečně stavební povolení pro chodník

Obyvatelé horské obce Řeka volají už mnoho let po vybudování chodníku. Tento rok by se mohlo jejich přání vyplnit. Obci se podařilo vyřešit překážky a nyní hledá finance na tuto náročnou akci.

Řece chybí chodník. Lidé musí kráčet po krajnici. Foto: mr

Nový chodník má zajistit větší bezpečí pro děti i dospělé a pohodlnější chůzi. Obec se o jeho vybudování snaží už léta. Narážela ale buď na nedostatek financí, nebo poslední dobou i na neochotu jednoho z místních občanů, který projektu kladl překážky. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohly hnout ledy.

„Máme v rukou stavební povolení. Ale snadné to nebylo. Stále nám totiž chybělo povolení na stavbu úseku kolem mateřské školy a jednoho z našich občanů. On si neustále kladl nějaké požadavky. Ty opodstatněné byly zapracovány do stavebního povolení. Jemu to ale nestačilo a podal odvolání ke krajskému úřadu,“ vysvětlil starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Na konci loňského roku přišla z krajského úřadu zpráva, že stavební úřad nepochybil a námitky občana se zamítají. „Získali jsme tedy stavební povolení i pro zbývající úsek chodníku, které nám chybělo,“ řekl s úlevou starosta. Nyní se bude moct soustředit na financování následné stavby. Chodník má měřit 1,6 kilometru a předběžná cena za výstavbu činí 18 milionů korun. Povede od lomu až k obecnímu úřadu. „Podali jsme žádost o dotaci na Místní akční skupinu Pobeskydí. Určitě se pokusíme získat i další dotaci,“ zdůraznil Tomeczek.

V podmínkách dotačních titulů je, že chodník musí být postaven z rozebratelných komponentů. Jeho povrch proto bude tvořit zámková dlažba s žulovou obrubou. Liniově povede po pravé straně.

Lidé v Řece jsou přesvědčeni, že chodník měl lemovat cestu už dávno. „Máme tady jedinou možnost, jak se dostat třeba do obchodu nebo do školky, právě podél této silnice. Všichni tudy chodí a často to není zrovna příjemné,“ řekl Martin Kotas, který šel na procházku se svým malým dítětem. Když kolem něj rychleji projelo auto, vír zvedl i štěrk přímo na kočárek. „Chodíme do obchodu, brzy by tu mělo vyrůst i dětské hřiště. Na chodník se opravdu těšíme. Doufám, že se to brzy podaří,“ pousmál se.

Občan, který měl výhrady ke stavbě chodníku, na otázku, co mu vadilo, ale odmítl odpovědět. „Ne, děkuji, pro mě už to je uzavřené, nic už k tomu říkat nebudu,“ zareagoval. Dotazy nechtěl odpovědět ústně ani elektronickou formou.

Další zprávy z regionu