Řeka musí urychleně řešit dezolátní mosty

Horská obec Řeka má přes říčku Ropičanku postaveno několik mostů. Většina z nich ale začíná dosluhovat a je v dezolátním stavu. Situaci musí urgentně řešit zastupitelstvo.

Mosty v řece potřebují rekonstrukci. Je jich ale více. Foto: obec Řeka

Říčku v Řece protíná více mostů, minimálně jedenáct z nich se nyní ocitlo v hledáčku vedení obce. Podepsal se na nich totiž zub času, dosluhují a bude třeba do nich zainvestovat, a to ne málo. „Všechny tyto mosty byly postaveny zhruba ve stejnou dobu a v době, kdy ještě nebylo tolik aut. Postupem času ale doprava houstla i u nás a podepsala se na jejich stavu,“ podotkl starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Obec sice do mostů v průběhu let investovala, ale pouze do základní údržby, jako je například nátěr či výměna zábradlí. Statiku doposud řešit nemusela. „Když to řeknu naprostým odhadem, musíme počítat s tím, že oprava každého mostu nás může vyjít na milion korun, a to možná v některých případech i více,“ upozornil starosta.

Zastupitelé se tak nyní budou muset v krátké době sejít a rozhodnout, které opravy dostanou prioritu. „Samozřejmě záleží nejvíce na tom, jak jsou mosty využívány. Ty vytížené opravíme dříve, ty méně používané později,“ dodal starosta.

Dále chce obec využít dotační tituly na zpracování projektové dokumentace. Jeden projekt totiž vyjde i na sto tisíc korun, což celkovou částku znatelně navýší.

Další zprávy z regionu