Řeka si schválila větší klid

Časté ohňostroje a také sekání trávy nebo dřeva o víkendech či ve svátcích budou už za pár týdnů v Řece minulostí. Lidé se mohou těšit, že v horské obci zavládne větší klid.

Sekačky na trávu by měly v Řece zůstat o nedělích vypnuté. Foto: archiv

Hned dvě vyhlášky schválili zastupitelé Řeky na svém posledním listopadovém zasedání. První se týká omezení odpalování zábavné pyrotechniky, které trápí obyvatele horské vesničky už mnoho let.

„V naší obci se koná hodně svateb. Není výjimkou, že třeba každou druhou sobotu zde v noci propuká ohňostroj. Lidem to pochopitelně vadí a stěžují si na to,“ argumentoval starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Proto se vedení obce rozhodlo schválit novou vyhlášku, na jejímž základě je povolena pyrotechnika pouze na Silvestra a také první den v roce. „Zastupitelé mohou odhlasovat výjimky, týkající se ale jen akcí pro širokou veřejnost nad 150 návštěvníků. Takže když třeba budeme pořádat den obce, musíme si ohňostroj samozřejmě sami nejprve schválit,“ upřesnil starosta.

Druhá vyhláška zakazuje používat o nedělích a státních svátcích hlučnou techniku, jako jsou třeba sekačky na trávu či křovinořezy. „Opět ji schvalujeme na základě podnětů od našich občanů. Chtějí mít prostě aspoň jednou týdně klid a bohužel mnoho lidí toto jejich právo nerespektuje,“ zdůvodnil vyhlášku starosta Tomeczek.

Obě nové obecní vyhlášky začnou platit 1. ledna 2021.

Další zprávy z regionu