Řeka vyřeší odpad chatařů

Mnohem více chat než rodinných domů, tak by mohla znít jedna z nápověd v televizní soutěži, která by charakterizovala Řeku. Problémem typicky chatové oblasti však je množství odpadů, které rekreanti vyprodukují, a pak jen umístí u místních kontejnerů. Obec ale vymyslela plán, jak záležitost vyřeší. Ke všemu na deset let dopředu.

Polopodzemní popelnice. Ilustrační foto: ELKOPLAST CZ

Problém s množstvím odpadů zejména v létě, trápil na obecním úřadě nejednu hlavu po delší dobu. Před koncem roku ale svolal starosta Tomáš Tomeczek mimořádné zastupitelstvo a přišel s řešením, které zastupitelstvo schválilo. Obec tak během letošního roku nechá vybudovat na pěti místech polopodzemní popelnice, do nichž se vleze podstatně více odpadu než do těch starých.

„Vzhledem k tomu, že je Řeka rekreační obcí s 260 chatami, ale jen 220 rodinnými domy, tak o víkendech a přes léto je odpadů opravdu mnoho.“Tomáš Tomeczek

„Investice sice bude vyšší, než jsem očekával, ale vzhledem k tomu, že Operační program Životní prostředí zaplatí alespoň 85 procent nákladů na tříděný odpad, tak to nebude pro Řeku tak hrozné. Tato suma by měla pokrýt polovinu celkových nákladu, tzn. milion korun. Druhý milion bychom pak investovali z vlastních zdrojů,“ vysvětlil financování starosta obce.

„Vzhledem k tomu, že je Řeka rekreační obcí s 260 chatami, ale jen 220 rodinnými domy, tak o víkendech a přes léto je odpadů opravdu mnoho,“ dodává Tomeczek. Chataři pak nemají kam svůj odpad dávat a ukládají jej do kontejnerů a popelnic poblíž svého „letního sídla“. Díky novému projektu by se ale situace měla změnit. „Když jsme tento projekt propočítávali, došli jsme k výsledku, že po realizaci nebude potřeba takových deset let problém s odpadem řešit. Záměrně jsme totiž projekt předimenzovali,“ pokračuje.

Polopodzemní popelnice je ze dvou třetin schovaná v zemi a zbytek ční nad povrchem. Korpus v tomto případě z tvrzeného plastu bude usazený v zemi a položený na základové desce. Nádoby na odpad jsou k dispozici v různých objemech. Zastupitelé se rozhodli pro nákup pěti a tříkubíkových. Větší varianta bude určená na komunální odpad, ale i pro sběr tříděného odpadu. Kde je však frekvence sběru odpadu z barevných popelnic nižší, tam budou nainstalované pouze menší varianty.

„Během února jsme podali žádost a pokud všechno klapne, tak kolem prázdnin začneme kopat. Kontejnery v obci rozmístíme na různých místech. Někde budou například jen na tříděný odpad, jinde třeba i s komunálním odpadem a podobně,“ upřesnil starosta Řeky.

Další zprávy z regionu