Řeka získala dotaci na rekonstrukci úřadu

Škola se vrátí do Řeky. Kdo by čekal výuku a učení, je ale na omylu. V prostorách obecního úřadu vznikne muzeum, které připomene, jak se děti před lety vzdělávaly. Opravou projde nadstavba budovy, střecha a také věžička, která začne sloužit i jako malá rozhledna.

Obecní úřad získá nové prostory pro muzeum i vyhlídkovou věžičku. Foto: mr

Veškeré plány by nebylo možné uskutečnit bez nějaké finanční pomoci. Obci se ale podařilo získat dotaci, konkrétně z přeshraničního projektu Interreg. „Minulý rok nás oslovili naši partneři ze slovenské obce Stará Bystrica. Nabídli nám spoluúčast na programu Společná záchrana kulturního dědictví. Nyní jsme dostali vyrozumění, že to dopadlo dobře a že dotaci dostaneme,“ nastínil starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Projektu se účastní i Vysoká nad Kysucou. Obě slovenské obce obnoví a zmodernizují židovské hřbitovy. Čas na to mají do konce roku. „My to máme složitější. Budeme odkrývat celou střechu a rekonstrukce bude náročnější. Proto bychom chtěli tento rok vysoutěžit zakázku a do práce se pustit na jaře příští rok tak, abychom do konce příštích prázdnin měli hotovo,“ pokračoval starosta.

Díky dotačním penězům tak Řeka zrekonstruuje nadstavbu obecního úřadu a opraví střechu. Vzniknou zde nové prostory nad stávajícím sálem. Opravy se dočká i věžička, do které povedou točité schůdky. Průhledy nechá obec zasklít, takže sem budou moci chodit místní i turisté, aby se rozhlédli po okolí.

V opravených prostorách bude muzeum Stará škola. V objektu se totiž kdysi děti skutečně učily a obci dodnes zůstaly k dispozici dobové předměty, například lavice. V plánu je také expozice o židovských hřbitovech na slovenské straně a kniha o židovské historii.

Obce získaly na tento projekt 921 tisíc eur. Řeka dostane 500 tisíc eur, tedy 85 procent celkových nákladů na rekonstrukci a vznik muzea. Zbytek doplatí ze svého. „Projekt jsme tvořili v roce 2021, kdy ale byly ceny ve stavebnictví jinde. Počítáme tedy s tím, že nás to vyjde trochu dráž. Věřím, že cenu srazí soutěž na dodavatele. Tak se totiž stalo u výstavby chodníku, kdy jsme počítali s tím, že nás vyjde na 26 milionů korun, nakonec ale výběrové řízení srazilo cenu na 20 milionů,“ prozradil starosta.

V době rekonstrukce bude třeba upravit provoz obecního úřadu. Starosta počítá s tím, že bude úřadovat v jiné budově, a to po dobu nezbytně nutnou.

Další zprávy z regionu