Rekonstrukce Kaštanové už trápí řidiče

Tento týden začala velká rekonstrukce Kaštanové ulice v Třinci. Řidiči se musí smířit s objízdnými trasami. Změny čekají i na cestující ve veřejné dopravě. Dobrou zprávou pak je, že město zařídilo pro seniory či lidi se zdravotním znevýhodněním minibus, který pendluje v lokalitě Sosna.

Kaštanovou mohou projet vozy integrovaného záchranného systému. Foto: mr

Mnoho let volali obyvatelé Třince po opravě Kaštanové ulice. Vlastník, Moravskoslezský kraj, spustil rozsáhlou rekonstrukci ve spolupráci se statutárním městem Třinec v pondělí. Až do konce prázdnin musí obyvatelé počítat s úplnou uzavírkou opravovaného úseku.

„Naší hlavní snahou je nyní co možná nejvíce snížit dopady rekonstrukce na životy lidí. Uvědomujeme si, že je to hlavně zátěž pro starší spoluobčany žijící na Sosně,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Během prázdnin nebudou fungovat některé autobusové zastávky a doprava bude vedena objízdnou trasou přes Vendryni. Město proto vypravuje od nemocnice Sosna k dalším dvěma zastávkám na sídlišti Sosna a k tamnímu domovu důchodců minibus. Umožní přepravu maximálně šesti cestujících, a to seniorů nebo lidí se zdravotním znevýhodněním.

„Jízdní řád najdou cestující na webu města. Není ale konečný, postupně ho můžeme upravit podle ohlasů veřejnosti i podle toho, jak velký bude o minibus zájem,“ upřesnila primátorka.

Mnoho lidí kritizuje, že se v Třinci provádí mnoho rekonstrukcí najednou a vzniká tak zbytečný chaos. Podle slov primátorky to ale jinak udělat nešlo bez toho, aby se rekonstrukce ještě více neprodražily. „Vedli jsme jednání s městskými strážníky a policií. Domluvili jsme se, že policie bude dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu v pracovních dnech od 7 do 15 hodin ve Vendryni u železničního přejezdu. Tvoří se tam totiž kolony, když projíždí vlaky. Budeme také jednat o případné úpravě semaforů, které jsou na objízdné trase v místech, kde vzniká cyklostezka,“ řekla také Věra Palkovská.

Připomenula, že k úplné uzavírce Kaštanové ulice došlo z důvodu rekonstrukce kanalizace. Po prázdninách už bude provoz řešen vždy jedním pruhem a řídit ho budou semafory. „Vím, že to bude náročné, ale udělat to musíme a také chceme. Je štěstí, že tato velká rekonstrukce vyšla právě na letní prázdniny, kdy děti nechodí do škol. To by bylo vše o poznání náročnější,“ dodala.

Další zprávy z regionu