Rekonstrukce školy nabrala zpoždění

Jako jeden z prioritních cílů pro letošní rok označila obec Mosty u Jablunkova rekonstrukci své základní školy. Výběrové řízení se ovšem protáhlo a dělníci se k práci dostanou o měsíc a půl později. To ovlivní i začátek školního roku.

Základní škola v Mostech u Jablunkova. Foto: fm

Škola má po úpravách z minulých let novou střechu i okna a je zateplená. „Letošní rekonstrukce má zajistit bezbariérovost nebo přístavbu a úpravu několika učeben. Chceme například novou počítačovou třídu, s čímž se pak pojí také zajištění konektivity a vytvoření nových serverů,“ popsal starosta Ondřej Niedoba. Stavaři by měli kromě výše zmíněného v upravovaném pavilonu zajistit také výměnu energetického a vodovodního vedení i podlahových krytin.

Zkvalitnění výuky na základní škole, jak se projekt nazývá, spolkne nemalou sumu z obecního rozpočtu. Ačkoli obec na renovaci dostala dotaci 25 milionů korun, celkové náklady se mohly podle projektanta vyšplhat téměř k dvojnásobku. Jak ale sdělil starosta na červencovém zasedání zastupitelstva, po výběrovém řízení se nakonec cena dostala pod tento předpoklad na zhruba 40 milionů korun.

Tendr, do nějž se přihlásily dvě firmy, však nepřinesl jen pozitiva. „Řízení trvalo dva měsíce. Některá z firem vznesla vždy před koncem lhůty nějaký dotaz, na který jsme museli odpovědět, a tím se prodlužoval termín. Už jsme sice vysoutěžili firmu, kvůli odvolací lhůtě ale začne s pracemi až v srpnu,“ informoval starosta zastupitele.

Prodlený nástup dělníků však znamená také posunutí začátku školního roku pro zhruba 270 žáků.

Další zprávy z regionu