Řemeslné hry bavily školáky i děti

Dva dny patřila Střední odborná škola Třineckých železáren mladším dětem. Konaly se v ní tradiční Řemeslné hry, které prověřily šikovnost žáků a pobavily dítka z mateřinek.

Nejúspěšnější byli nakonec školáci z Jablunkova. Z poháru měli velkou radost. Foto: mr

Řemeslné hry se konaly ve středu 10. a ve čtvrtek 11. května. První den patřil žákům osmých tříd. Dorazily soutěžní týmy z dvaceti škol našeho regionu. Akce začala zahájením a zapálením slavnostního ohně her. Všichni účastníci také složili slib, že budou zápolit čestně a v rámci fair play.

Na akci se přijelo podívat několik hostů. Krom nového generálního ředitele Třineckých železáren Romana Heideho přijela i primátorka Věra Palkovská a děkanka Fakulty materiálově-technologické VŠB-TUO Kamila Janovská.

„Musím říct, že jsem z her nadšená. Jednak jsou skvěle připravené a pak, děti si mohou vyzkoušet různá řemesla, což se jim před výběrem střední školy opravdu hodí. Je to skvělá akce,“ chválila děkanka.

Děti do toho šly naplno
Hned po zahájení se účastníci rozdělili a postupně navštívili jednotlivé dílny, kde mezi sebou vedli boj. V zámečnické dílně dostali žáci za úkol vyrobit píšťalku z plechu. Tato tradiční disciplína prokázala, jak dovedou přesně pracovat, protože špatně vyrobená píšťalka prostě nezapíská.

V hutnické dílně zase dostali malé formičky s pískem a vytvářeli formu na odlití mince. Mistr potom do formy nalil železo a ukázal jim výsledný odlitek. Žáci se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, jak jejich práce dopadla.

„Byla jsem sice na začátku dost nervózní, pak jsem se ale uklidnila a docela mi to šlo. Myslím, že to vlastně vůbec nebylo těžké,“ posoudila soutěžící Elen z Církevní základní školy Třinec. V tu chvíli ještě netušila, že za svůj výkon získá stříbrnou medaili a překoná tak většinu chlapců.

U elektrikářů si osmáci vyzkoušeli zapojit jednoduchý elektrický okruh. „Není to úplně jednoduchý úkol, ale když budete pozorní, určitě to zvládnete,“ obrátil se na soutěžící tamní mistr.

V instalatérském centru se žáci zapotili. Měli pospojovat trubky a vytvořit 3D obrazec. A samozřejmě na čas.

Klání probíhalo i v jídelně. Jednak se zde konala vědomostní soutěž, dále pak ve vedlejší kuchyni připravovali možná budoucí kuchaři svačinu. Zadání znělo, že musí být fit. „Děti dělají sendviče. Hodnotí se například kreativita, vzhled, ale i to, jaké suroviny použijí,“ prozradila porotkyně.

Mrňousci se nenechali zahanbit
Čtvrteční hry patřily dětem z mateřinek. Škola se v tu chvíli proměnil v pohádkové místo. U vchodu je vítal krteček, v dílnách čekala myška a další zvířátka či víly.

Malí pracovníčci se však hned pustili do díla a hlavně do soutěží. Utahovali šroubky, zatloukali klíny, zapojovali jednoduchý elektrický obvod podle obrázků nebo projížděli obrovskou spirálu s kolečkem a nesměli se jí dotknout. Zabavil je i model železnice s vláčky. „Je to tady moc pěkné. Nejvíce mě bavily asi ty matice,“ zamyslel se malý Matěj. Řekl také, že ho soutěžení baví a že až vyroste, bude z něj opravář aut.

Po soutěžení si děti mohly za odměnu vyrobit plechového slona a dostaly také barevný balonek.

VÝSLEDKY ŘEMESLNÝCH HER 2023 

Středa 10. 5. 2023

Celkové pořadí škol:

  1. ZŠ Š. H. Sienkiewicze s polským j. vyuč., Jablunkov
  2. ZŠ s polským j. vyuč., Vendryně
  3. ZŠ Petra Bezruče, Třinec

obor Elektrotechnik:

  1. Lukáš Carba (ZŠ Petra Bezruče, Třinec)
  2. Jakub Filipec (ZŠ Kontešinec, Český Těšín)
  3. David Nicielnik (ZŠ s polským j. vyuč., Nádražní 10, Třinec)

obor Hutník

  1. Jan Kluz (ZŠ Petra Bezruče, Třinec)
  2. Elen Cichá (Církevní ZŠ, Kaštanová 412, Třinec)
  3. Filip Baselides (ZŠ Š. H. Sienkiewicze s polským j. vyuč., Jablunkov)

obor Instalatér

  1. Damian Wojtas (ZŠ Š. H. Sienkiewicze s polským j. vyuč., Jablunkov)
  2. Dominik Dorda (ZŠ s polským j. vyuč., Vendryně 234)
  3. Patrik Byrtus (ZŠ Jablunkov, Lesní 190)

obor Logistik

  1. Dominik Prachár (ZŠ Koperníkova 696, Třinec)
  2. Daniel Pustowka (ZŠ Petra Bezruče, Třinec)
  3. Viktor Kozelek (ZŠ Písek 184)

obor Zámečník

  1. Dominik Sojka (ZŠ Písek 184)
  2. Jan Klus (ZŠ Bystřice 848)
  3. Adéla Baselidesová (ZŠ Jablunkov, Lesní 190)

obor Kuchař-číšník

  1. Lukáš Skupien (ZŠ Kontešinec, Masarykovy sady, Český Těšín)
  2. Natálie Bílená (ZŠ Pod Zvonek, Český Těšín)
  3. Barbora Kanioková (ZŠ St. Hadyny s polským j. vyuč., Bystřice 366)

Čtvrtek 11. 5. 2023

  1. místo – MŠ Konská 419 (Podlesí)
  2. místo – MŠ Habrová 249 (česká)
  3. místo – MŠ Míru 247 (Kanada)

 

Další zprávy z regionu