Revitalizovaný parčík už potřeboval zásah odborníků

Už po třech letech od původní revitalizace potřeboval parčík u hasičárny v Písku zásah zahradních profesionálů. Minulý rok totiž začaly vysázené keře kvůli nevhodnému umístění odumírat, a tak se obec rozhodla k jejich přesazení.

Nově v parčíku „vyrostly“ stavby z vrbového proutí. Foto: fm

„Vloni se nám stal průšvih, v parčíku začaly odumírat keříky zimostrázu, které měly vytvořit labyrint pro děti,“ popsala starostka Věra Szkanderová.

Na obecním úřadě nejdříve považovali za viníka veliké sucho. „Podezřívala jsem firmu, která se nám o zeleň stará, že její zaměstnanci rostliny mizerně zalévali. Když pak ale přijel jejich ředitel, aby mi dokázal opak, a rýčem odhrnul vrchní vrstvu zeminy, důvod byl zřejmý,“ pokračovala Szkanderová a dodala, že hlína byla prosáklá vodou. „Zjistili jsme, že se v tomto místě stahuje voda a kvůli mokru tam některé rostliny nechtějí růst,“ doplnila.

Na úřadu se tak rozhodli, že postižené keře, které přežily, nechají přesunout do jiné části parku. Na jejich původní místo pak Písečtí nechali vysadit stavby z vrbového proutí.

Další zprávy z regionu