Řidič musí srážku se zvěří hlásit policii

Zvýšené počty mrtvých zvířat na silnicích každoročně kazí podzimní statistiky. Brzy se stmívá a řidiči často nemají prostor střetu se zvěří zabránit. Když už se tak stane, jejich povinností je nehodu nahlásit policii. O mrtvé zvíře se postarají myslivci.

Zvíře na silnici je v našem regionu častým jevem. Lidé s ním musí počítat. Ilustrační foto: https://www.freepik.com/

Rostislav M. z Třince se vracel domů ze služební cesty na Slovensku. Bylo hodinu po půlnoci, když mu poblíž Mostů u Jablunkova vběhla do cesty srnka. „Nešlo dělat vůbec nic, nesrazil jsem ji přímo, jen narazila do boku auta, což ji odmrštilo. Zastavil jsem a šel se podívat, jak na tom je. Byla ale mrtvá,“ popisoval řidič.

Chvíli váhal, co má v daný okamžik udělat, ale protože byla noc, odtáhl srnu za krajnici cesty a odjel domů. „Ráno jsem jel na místo a chtěl jsem zavolat místnímu mysliveckému sdružení, ale srna už tam nebyla, takže jsem to už neřešil,“ pokrčil rameny.

Podle vyjádření policie ale udělal chybu. „V případě, že řidič motorového prostředku srazí zvěř, musí tuto událost telefonicky oznámit na Policii České republiky. Policisté uvědomí místní myslivecké sdružení, jejichž členové sraženou zvěř převezmou. Následně se postupuje jako u každé dopravní nehody,“ zdůraznila policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Pokud lidé spatří na krajnici či na vozovce mrtvé nebo zraněné zvíře, měl by i tuto skutečnost oznámit policii. „Tento nález mohou osoby také ohlásit mysliveckému sdružení bez uvědomění policie,“ upřesnila policejní mluvčí.

Zabránit střetu se zvířetem je mnohdy téměř nemožné. „Ve chvíli, když je srážka nevyhnutelná, řidiči by se měli vyvarovat strhávat řízení, tento manévr může způsobit horší následky než samotná srážka se zvěří,“ poradila Karolína Bělunková.

Jiná situace nastává, kdy řidič dopravního prostředku spatří zvěř v dostatečné vzdálenosti, a to buď na komunikaci, nebo mimo ni. V tomto případě by měl snížit rychlost, nebo úplně zastavit tak, aby neohrozil ani neomezil jiné účastníky silničního provozu a nechal zvěř projít.

„Lidé by měli nejen sledovat dopravní značení, které upozorňuje na nebezpečí vběhnutí zvěře na komunikaci, ale také při projíždění zalesněnými oblastmi a oblastmi, kde se nachází pole, dbát zvýšené opatrnosti a vběhnutí zvěře pod kola předpokládat,“ upozornila.

Zvěř se neobjevuje pouze na okresních cestách. I přes oplocení se dostává na rychlostní komunikace nebo dálnice. Pokud řidič srazí zvíře nebo jej spatří na krajnici, měl by opět volat policii.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Miroslava Mazala platí, že pokud se nalezená uhynulá zvěř nachází na nehonebních pozemcích, což jsou mimo jiné i dálnice, patří uživateli nejbližší honitby. „Z toho vychází, že i v případě spatření mrtvého zvířete na krajnici je třeba volat policii, která následné zajistí kroky k odklizení,“ upřesnil.

Další zprávy z regionu