Riziková křižovatka se úpravy hned tak nedočká

Kolik dopravních nehod se tady musí stát, aby se konečně s křižovatkou něco udělalo?“ ptají se občané Hnojníku. I minulý týden totiž na kritizovaném místě srazilo auto projíždějící ženu na skútru.

Auto při odbočování narazilo do ženy jedoucí na skútru. Foto: Policie ČR

Křižovatka na hlavní silnici v Hnojníku u zámku a obchodního centra je místem častých dopravních nehod. K jedné došlo minulý týden ve středu.

„V 15.15 hodin tam řidič osobního vozidla jedoucí od obce Střítež při odbočování vlevo nedal přednost protijedoucímu motocyklu a došlo ke střetu. Řidička motocyklu utrpěla zranění a skončila v péči záchranářů. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu byla u obou řidičů negativní,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Přihlížející místní obyvatelé se netajili tím, že křižovatka měla projít úpravou už dávno. „Nejlepší by byl kruhový objezd. Místa je tu dost, takže by to neměl být problém,“ poukázala mladá maminka s kočárkem. Starší muž ale kontroval, že v zimě by mohl být problém s kamiony, které se v kopci poblíž křižovatky po zastavení už opět nerozjedou.

Z obecního úřadu ale zazněl jasný vzkaz, jakékoliv úpravy křižovatky a dopravního značení budou složité a potrvají dlouho. Souvisí to mimo jiné i s výstavbou a zprovozněním poslední etapy obchvatu Třince v úseku Třanovice – Nebory.

„Původně jsme měli myšlenku, že tam necháme postavit semafory, které při nedodržení povolené rychlosti nastaví řidičům červenou. Toto řešení však již dnes není možné. Kromě značné hustoty provozu je hlavním problémem vysoká rychlost projíždějících vozidel, která přesahuje i hodnoty 80 km/hod. Následně jsme uvažovali o instalaci dopravního značení pro zpomalení provozu,“ začal líčit místostarosta Vladimír Skarka.

To, co se jevilo jako rychlé řešení, totiž není možné. „Musíme počkat, až se dobuduje obchvat. Tato hlavní silnice 1/68 pak přejde do nižší kategorie a pod správu kraje. Teprve potom budeme moct řešit, co dále,“ pokračoval.

Dalším problémem je, že obec nemůže postavit navazující chodník vedoucí kolem zámeckého parku směrem ke kostelu. Tomu zase brání stávající územní plán obce. Ten se však brzy dočká změny a výstavba chodníku bude možná.

Místostarosta se zamyslel i nad možností vybudování kruhového objezdu. Tento dlouhodobý projekt je z časového i finančního hlediska nejnáročnější. Souvisí mimo jiné i s majetkovým vypořádáním vlastníků pozemků. „Vyhodnotíme situaci po zprovoznění obchvatu s ohledem na budoucí předpokládané snížení intenzity dopravy,“ řekl Skarka a dodal: „Prioritně se nyní zaměříme na snížení rychlosti dopravy v obci ve spolupráci s Policií ČR, kdy je potřebné zvýšit četnost měření rychlosti projíždějících vozidel.“

Další zprávy z regionu