U vyhořelého kostela v Gutech se o půlnoci konala památeční mše

Dřevěný kostelík v Gutech přesně před dvanácti měsíci lehl popelem. Lidé na něj včera vzpomínali o půlnoci přímo na místě, kde stával.  

Průvod byl tichý a zamyšlený. Kdo ví, co se lidem honilo hlavou. Foto: Robert Mročka (5)

Včera v noci tomu bylo rok od chvíle, kdy ke kostelíku v Gutech mířili tři mladí muži. Po jejich odchodu zůstal tamní dřevěný kostel v plamenech. Včera si to na místo přišly připomenout na dvě stovky lidí. V tichosti a s modlitbou na rtech stáli u dřevěného kříže jako velká rodina.

Lidé stáli na hřbitově hned vedle místa, kde býval dřevěný kostel Božího Těla.

Mši svaté předcházel Koncert pro Guty, který zorganizovala poslankyně Parlamentu ČR Pavla Golasowská (KDU-ČSL). V Domě PZKO v Neborech začal ve 20 hodin a na pódiu pod širým nebem se představil bývalý ministr zemědělství a hudebník v jednom Marian Jurečka se svými hosty. Po koncertu následoval světelný průvod k místu, kde ještě před rokem stál dřevěný kostel Božího Těla, který patřil mezi nejstarší dochované dřevěné kostely v zemi. Ve 23.45 zahájily setkání modlitby Korunka k Božímu Milosrdenství, o půlnoci pak začala mše svatá. Celebroval ji duchovní správce farnosti Střítež Kazimierz Płachta.

Mši sloužil duchovní správce farnosti Kazimierz Płachta.

Farnost Střítež ve spolupráci se stavebním oddělením ostravsko-opavského biskupství pracuje na obnově této významné kulturní památky. V letošním roce bylo již pokáceno dřevo potřebné na jeho stavbu. Kostel postavený v letech 1562-1563 byl z jedlového dřeva. „Protože jedlové dřevo je dnes poměrně špatně dostupné, uvažovalo se nejdříve o stavbě ze smrkového dřeva, protože má velice podobný charakter. Nakonec se podařilo získat potřebné jedlové dřevo na Valašsku,“ uvedl vedoucí stavebního oddělení biskupství Václav Kotásek.

Mezi poutníky byly i malé děti.

Pokáceno bylo 450 m3 kulatiny, zpracovala ji firma Antonín Papšík, která byla vybrána pro stavbu nového kostela. „Firma Papšík provedla základní úpravu dřeva pro budoucí stavbu – odkornění, úpravu na potřebné profily, odborné uložení do dalšího použití. Úprava dřeva proběhla z většiny tradiční ruční práci, především otesáním,“ upřesnil Kotásek. Současně probíhala těžba také v Biskupských lesích v okolí Bílé, kde bylo smrkové dřevo pro výrobu dřevěné šindelové krytiny. Krytina bude ze šindelů délky 700 mm. Na výrobu šindelí se spotřebuje okolo 150 m3 dřeva.

U kříže, který jako zázrakem přečkal žár ohně, lidé zapalovali svíčky.

Příprava na stavbu nového kostela probíhá také u projektantů. „Pro zpracování dokumentace pro obnovu kostela byl vybrán Antonín Závada ml. a specialista na dřevěné konstrukce Antonín Závada st. Dokumentace se zpracovává na základě starších dokumentací kostela z 50. let 20. stol., dokumentace obnovy kostela z roku 2011 a množství fotografických materiálů (nejstarší z poč. 20. stol.),“ dodal vedoucí stavebního oddělení biskupství.

Na obnově kulturní památky církev spolupracuje se státní památkovou péčí. Na stavbě probíhá rozšířený archeologický průzkum v místech původních základů.  Předpoklad zahájení stavby je počátek roku 2019. Podstatné náklady se dosud hradily z prostředků vyplacených pojišťovnou.

 

Další zprávy z regionu