Rošáda v Hnojníku. Starosta složil funkci

Od podzimních voleb do obecních zastupitelstev uběhlo ani ne pět měsíců a v Hnojníku je všechno jinak. Z funkce minulý týden odstoupil starosta Josef Kasper. Ze hry je i místostarosta Vladimír Skarka, který úřad opustil ze zdravotních důvodů. Do čela obce usedla Dagmar Malíková.

Poslední hlasování dnes už bývalého starosty Hnojníku. Foto: mr

Situace se přitom začala komplikovat už loni před Vánoci, kdy se postu místostarosty vzdal Vladimír Skarka. „Byl jsem zavalen prací, protože většina agendy obce prostě přešla na mě. Spousta práce, stres, to vše se podepsalo na mém zdravotním stavu. Stál jsem před volbou, zda setrvám a obětuji zdraví pro práci pro obec, nebo odejdu. Nakonec jsem se rozhodl a opustil jsem nejen křeslo místostarosty, ale i to zastupitelské,“ objasnil Vladimír Skarka.

Minulý týden ve středu se konalo zasedání hnojnických zastupitelů. Občané s údivem pozorovali nečekanou zápletku a pak i rychlé rozuzlení. Po poměrně rychlém jednání o pokračující výstavbě kanalizace totiž starosta Josef Kasper náhle ohlásil, že se vzdává funkce.

„Je mi to skutečně moc líto, neplánoval jsem to, ale bohužel nemám na funkci starosty čas a musím se jí vzdát,“ začal vysvětlovat užaslým spoluobčanům starosta. Jak dále řekl, když ve volbách získal od voličů nejsilnější mandát a rozhodl se, že se stane starostou, měl jasný plán. Po nějakou dobu, než se mu podaří uvolnit se z práce, chtěl funkci vykonávat jako neuvolněný. Od ledna se měl stát starostou na plný úvazek.

„Bohužel toto nevyšlo, protože v práci nastaly změny a rezignace na mou funkci nebyla přijata (Josef Kasper pracuje jako ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava, pozn. red.). Tím se všechno změnilo a já mohu zodpovědně říct, že bych funkci starosty nemohl vykonávat poctivě. Omlouvám se všem, nikoho jsem nepodrazil, ale situace se takto vyvrbila,“ přiznal Josef Kasper s tím, že členem zastupitelstva ale i nadále zůstává.

Po jeho oznámení zastupitelé hlasováním vzali rezignaci na vědomí. Ihned vyvstala otázka, kdo jej ve funkci nahradí. O tuto pozici projevila zájem místostarostka Dagmar Malíková, která už starostkou obce v minulosti byla.

Jeden ze zastupitelů ale navrhl, aby se volba starosty nešila horkou jehlou. „Mám z toho smíšené pocity. V pondělí jsem se dozvěděl, že chce starosta složit funkci, a teď máme náhle rozhodnout o novém. Na mě je to moc rychlé,“ zamyslel se. Podpořil ho i bývalý starosta Miroslav Molin, který přišel na jednání coby občan. „Bylo by dobré, aby se tým ve vedení obce stabilizoval, jinak hrozí zmatky. Nebo aby se vyhlásily mimořádné volby. To by bylo fér,“ nastínil Molin.

Josef Kasper ale namítl, že na delší jednání není čas. Obec totiž potřebuje starostu hned, aby mohl podepsat dodatky týkající se stavby kanalizace. „Navíc paní Malíková získala ve volbách druhý nejvyšší počet hlasů,“ argumentoval Josef Kasper.

Zastupitelé následně novou starostkou zvolili Dagmar Malíkovou. Jediným místostarostou je Roman Landecký, který nahradil ve funkci Vladimíra Skarku. Oba jsou uvolnění. Je to oproti situaci po posledních volbách velký rozdíl, protože z tehdejšího ustavujícího zastupitelstva vzešel jeden neuvolněný starosta a dva místostarostové, z nichž jeden byl uvolněný a druhý ne.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu