Roušky z Písku jsou jako štěstíčko za korunu

Do výroby roušek se v uplynulých dnech zapojili dobrovolníci, firmy, instituce, spolky, sportovní kluby a také pracovníci řady obecních úřadů. Například v Písku zručné ženy vyrobily už přes 1200 roušek.

Roušky z Písku hezky zabalené v obecních taškách putují i do obou třineckých nemocnic. Foto: obec

„Na úřadě nastříháme plátno a následně je rozvážíme po domech našich švadlenek. Ušité roušky pak odvezeme do školy, kde jsou vyprány na 200 stupňů v parní pračce. Na úřadě je poté vyžehlíme a zabalíme,“ přiblížila výrobní proces starostka Písku Věra Szkanderová.

Ochranné pomůcky mají různý design, tudíž až do otevření obálky nikdo netuší, jak bude jeho rouška vypadat. „Je to takové štěstíčko, které jsme si před mnoha lety kupovali za jednu korunu v hračkářství a nevěděli jsme, co se v neprůhledném sáčku skrývá,“ zavzpomínala Szkanderová na retro dárek pro děti.

Roušky, které ženy z Písku ušijí, si místní mohou vyzvednout na obecním úřadě nebo na poště. „Sto roušek jsme darovali Nemocnici Podlesí a další stovku Nemocnici Třinec. Pro azylové domy v Třinci a Frýdku-Místku máme nachystaných 150 roušek. Třinecké nemocnice projevily zájem o dalších pět set roušek,“ informovala Věra Szkanderová a poděkovala všem místním dobrovolníkům za jejich nezištnou pomoc.

Roušky se šijí ve velkém v řadě obcí našeho regionu. V Písečné se do jejich výroby vedle místních švadlenek zapojili rovněž zaměstnanci místní základní a mateřské školy. Občané si je mohou zdarma vyzvednout v prodejně ENAPO. Devadesát roušek z Písečné putovalo do třinecké Charity.

Šicí stroje běží naplno taktéž v Bukovci. Místní ženy odnášejí ušité roušky na obecní úřad, který je posléze distribuuje potřebným. V první řadě Bukovečtí zaopatřili rouškami své seniory nad 63 let, posléze se dostalo i na mladší ročníky. Stejným způsobem postupovali také v Milíkově.

Roušky se šijí také v Návsí. Vytvářejí je místní dobrovolníci a členové místního Sportovního klubu Návsí. Ochranné pomůcky věnovali například klientům Domova pro seniory.

Akutnímu nedostatku roušek se snaží zamezit i v Hrádku. Do akce se zapojily místní ženy, začaly šít roušky ze stoprocentní bavlny, přičemž pamatovaly i na nejmladší občany obce.

 

Další zprávy z regionu