Růst cen zasáhl stavební sektor

O vyšší desítky procent stouply v meziročním srovnání ceny všech stavebních materiálů. Potvrzují to statistická data i slova společností, které podnikají v oboru.

Ilustrační foto: archiv th

Důvodů je několik. Covid, problémy v logistice, vysoká poptávka na trzích, ale i ceny energií. To se promítá do cen izolací, které vzrostly od 20 do 60 procent, až o 80 procent u polystyrenů, desítky procent u hydroizolací, zdicích materiálů, betonového zboží.

Vysoké nárůsty jsou také u plastového potrubí, oceli a až o 130 procent stouply mnohdy ceny dřeva. Růst přitom podle odborníků nekončí.

Dá se předpokládat, že do cen budou i nadále vstupovat vysoké ceny energií a materiálů.

Poprat se s tím musí například i stavební divize regionální firmy Mrozek. Jak říká výkonný ředitel společnosti Aleš Delong: „Smrtící je rychlost zdražování, protože firmy uzavírají zakázky na delší dobu, avšak ceny se neustále mění.“ I on potvrzuje, že do stavebních prací vstupuje navíc zdražení nafty, lidské práce i energií, včetně využití strojů, což se vše promítá do konečné ceny.

„Podle mých zkušeností si stavební firmy s tímto nárustem cen zatím dokáží poradit, protože zákazník nakonec ani jinou možnost nemá,“ dodává Aleš Delong s tím, že vždy je nakonec výsledkem dohoda obou stran. Nicméně připouští, že přetrvávající nejistota na trhu stavební firmy i stavebníky trápí nejvíce.

V neposlední řadě pak firmy bojují s dlouhými dodacími lhůtami. A to jak u běžných materiálů, tak například u specifických dílů na stroje. „Chybí nám stěžejní díl na tahač, hřídel, která není k sehnání, přitom u nás měla být už před Vánoci,“ krčí rameny Delong.

Míní ale, že stavební trh si nakonec najde rovnováhu, ostatně jako vždy, když prochází turbulentním obdobím zasaženým nejrůznějšími vlivy.

Další zprávy z regionu