Sanatorium poradí, jak pečovat o nemocné v domácím prostředí

Pacientů se zdravotním omezením není málo. Po jejich propuštění z nemocniční péče se o ně někdo musí postarat. Ale jak? Na tuto a další otázky odpoví akce pořádaná jablunkovským sanatoriem, která se uskuteční 29. května.

Dveře jablunkovského sanatoria se 29. května otevřou veřejnosti. Foto: tm

Samotný název již druhého ročníku je Odborné poradentství rodinám při péči o nemocné v domácím prostředí. Přednáškový sál bude otevřen všem zájemcům od 9 do 15.30 hodin. „Pohybově omezených lidí je poměrně hodně a pochopitelně ne každý ví, jak o takto nemocného člověka pečovat,“ řekl ředitel sanatoria Jan Zawada. A právě personál jablunkovského zařízení má s těmito pacienty letité zkušenosti, které chce předat dále. „Svým způsobem je důležité i to, jak se vůbec k nemocnému postavit, aby dotyčnému pomohl a přitom neublížil jemu ani sobě. Není to vůbec jednoduché, navíc nemocný již nemusí být schopen spolupráce,“ doplnil ředitel, podle kterého ze strany veřejnosti je o toto poradenství zájem.

Scénář jablunkovské akce je jasný. Jídelna se pro tyto chvíle změní v sál s několika stanovišti, na kterých se lidé dozví vše potřebné, a to včetně praktických ukázek. Příkladem je správné provedení prevence proleženin, polohování a vertikalizace klienta včetně bazální stimulace, dopomoc při hygieně, inkontinenční a kompenzační pomůcky, nutriční poradenství. „Důležitá je psychická aktivace nemocného, k čemuž slouží motivační volnočasové aktivity, jejichž příklady zde bude možno vidět,“ vysvětlil Zawada. Sociální pracovník zase například vysvětlí, na koho se obrátit ohledně poskytování sociálních služeb a finanční podpory. Nebude chybět ani seznámení s využitím profesionální domácí péče. „Jedna věc je běžná péče o nemocného, druhá odborné ošetřovatelské úkony – převazy, aplikace injekcí. Tohle nedělají laici, ale terénní sestry,“ nastínil ředitel a dodal, že připraveno bude celkem šest stanovišť, na kterých by zájemci měli dostat fundované odpovědi na všechny otázky týkající se péče o nemocného v domácím prostředí.

Další zprávy z regionu