Sběratel má hlavolam, který nesložíte za celý život

Hanojská věž – hlavolam, jehož složení trvá neuvěřitelných 595 milionů let. I tento kousek byl nedávno k vidění v Hrádku. Do tajů logických skládanek zájemce uvedl jeden z nejvýznamnějších sběratelů hlavolamů v České republice Dušan Lederer.

Dušan Lederer s hlavolamem, který nemáte šanci složit. Foto: tm

Svou nevšední sbírku, které se Dušan Lederer z Větřkovic na Opavsku věnuje již více než 50 let, představil dopoledne žákům hrádeckých škol a odpoledne široké veřejnosti. Příchozí mohli ve zdejším centru volného času na vlastní kůži okusit, čím si lámou hlavu lidé v různých koutech světa.

„Přivezl jsem hlavolamy, hříčky, drobná kouzla. Dětem z hrádeckých škol jsem povídal o sběratelích hlavolamů nejen českých, ale i zahraničních. Pak si hlavolamy samy osahaly. V každé třídě se našlo několik dětí, které je bravurně zvládaly. Je zajímavé, že trpělivější bývají dívky. Asi to tak je dáno přírodou,“ prozradil Lederer, který dovezl i jeden unikát – hanojskou věž. Hlavolam má 64 kroužků v pyramidě. „Principem je přestěhovat pyramidu z tyče, na které jsou kroužky naskládané, na druhou tyč, přičemž k dispozici máte ještě třetí tyč. Při přemisťování nesmíte dát větší kroužek na menší a vždy můžete mít v ruce jen jeden kroužek – využíváte všechny tři tyče. Když každou vteřinu uděláte jeden bezchybný tah, tak složení hlavolamu bude trvat 595 milionů let. Logicky nemáte šanci jej za život složit,“ prozradil sběratel.

Více o sběrateli a jeho sbírce, v níž má bezmála 2600 hlavolamů, se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu