Semínkovnu v JACKI si lidé oblíbili

Když semínkovnu v únoru 2018 v Jablunkovském centru kultury a informací (JACKI) otevírali, začínali s několika semínky. Nyní mívají k dispozici i několik desítek druhů.

Semínkovna je v Jablunkovském centru kultury a informací. Foto: JACKI

Princip fungování semínkovny je úplně prostý. „Jednoduše řečeno funguje jako knihovna, lidé si mezi sebou semínka vyměňuji. De facto kdokoliv si k nám může přijít semínka vzít, nebo naopak donést. Vše je zdarma. Když to řeknu ve zkratce: sázej, sklízej, sdílej,“ nastínila ředitelka JACKI Gabriela Niedoba. Podle ní, lidé mohou přinést jakékoliv semínko. „Právě cílem tohoto projektu je podpořit biodiverzitu v zahrádkách na principu svobodného sdílení a přírodního zahradničení. Nyní v naší semínkovně máme: léčivé byliny, luštěniny, užitkové a okrasné rostliny, obiloviny, cibuloviny, dřeviny a keře. Určitě si každý vybere,“ pokračovala ředitelka.

Se samotným nápadem na semínkovnu přišel Janek Michalik z Písku, tehdy student biologie Univerzity Palackého v Olomouci. „Ani jsme nevěděli, co semínkovna obnáší. Ale Janek je mladý, kreativní člověk, takže jsme šli do toho. Na půdě jsme našli staré komody, natřeli je a semínkovna byla na světě. Slavnostní otevření se uskutečnilo v únoru 2018,“ uzavřela Niedoba.

Další zprávy z regionu