Senioři se zajímali také o terminál

Po více než dvouleté pauze způsobené koronavirem zavítalo vedení Jablunkova na besedu s místními seniory. Místem setkání byla tradičně budova JACKi. Seniory například zajímalo, proč je na novém dopravním terminálu tak malá čekárna a proč není k dispozici také budova bývalé čekárny.

Na besedě měly v hledišti převahu ženy. Foto: tm

„Kapacita nové čekárny je shodná s kapacitou jednoho autobusu. Ona možná vypadá malá v poměru k celé stavbě, ale měla by kapacitně stačit,“ reagoval místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. „Bývalá čekárna není v majetku města, ale patří soukromníkovi. Ten čekal, až my dostavíme terminál, a budovu si nyní uzpůsobí pro své potřeby,“ doplnil místostarosta.

Na přetřes přišel i zaznamenaný vandalismus na terminálu. „Byla poničena světla a další zařízení. V současné době již máme terminál pod dohledem kamer, takže by v budoucnu neměl být problém případné vandaly vypátrat a usvědčit z poškozování majetku,“ řekl starosta Jiří Hamrozi.

„Parkoviště za Komerční bankou je malé a řidiči parkují, jak se jim zachce. Vozidla zásobování pak kolikrát musí jezdit i po trávě, kterou hlavně za deště ničí. Hodily by se tam parkovací hodiny,“ zazněla další připomínka z pléna.

„Parkoviště bylo postaveno z dotačních peněz a součástí jsou i místa, na kterých se nesmí stát kvůli zásobování. Celý projekt má udržitelnost do roku 2023, teprve pak tam můžeme udělat změny. A ve hře jsou i parkovací hodiny. Také chceme zjistit, zda je nutné po celý den držet volná místa kvůli zásobování, které třeba přijede jen brzy ráno, a pak je plocha volná,“ odpověděl Hamrozi.

„Když se bude opravovat most u autobusového terminálu, dostanu se pěšky směrem do centra?“ ptala se žena. „Určitě. Dokonce i automobilová doprava bude během stavby jezdit po provizorním přemostění hned vedle. Samotná oprava je v plánu až v roce 2024. O rok dříve se bude opravovat most u sanatoria,“ vysvětlil místostarosta. Senioři dále například poukázali na nepořádek u popelnic v některých částech města, bavili se o údržbě zeleně. O debatu měly zájem hlavně ženy, muž byl přítomen pouze jeden.

Další zprávy z regionu