Senioři zaplatí za taxi méně

Čtyřikrát v měsíci se doposud mohli vendryňští senioři svést smluvenými taxíky za poloviční cenu. Po roce a půl fungování služby se zastupitelé shodli, že zmiňovaný počet je nedostačující, a schválili změnu. Od ledna tak přibyly dvě jízdy navíc.

Vozidlo taxislužby. Ilustrační foto: Designed by Mrsiraphol

Debatu o změnách pravidel užívání Senior taxi ve Vendryni vedli členové zdejší sociální komise a shodli se, že stávající počet jízd je nedostatečný. „Ačkoli už do komise nedocházím, tento projekt jsem nastartovala, a proto jej prezentuji. Navrhujeme navýšení z původních čtyř jízd na šest. Je to služba seniorům a vzhledem k tomu, že s nimi pracuji, tak vím, že jsou to jedny z nejzranitelnějších osob,“ referovala před koncem roku zbylým zastupitelům Marieta Ferencová.

To, že je počet nedostatečný, potvrdil i místostarosta Bohuslav Raszka. „Takové zjištění vyplynulo už během minulých měsíců z postřehů uživatelů této služby,“ přitakal. Komunální politikové se shodli, že pravidla užívání taxíku pro seniory poupraví a budou lidem, kteří jsou oprávnění službu užívat, kofinancovat měsíčně o dvě jednosměrné jízdy více. „Pokud je člověk vyčerpá, tak je to výhoda pro něj, pokud těchto jízd nevyužije, nebudou se mu skladovat pro další měsíce,“ uvedla Ferencová.

Doposud se roční náklady obce za seniorské taxi držely kolem padesáti tisíc korun, s nárůstem počtu jízd se však zvedne i množství vydávaných peněz. „Když jsme to propočítali, dostali jsme se na částku 70 tisíc korun. Je pravda, že může přibýt uživatelů a zvýší se i náklady. Měli bychom proto počítat s rezervou. To jsou ale pořád v obecním rozpočtu malé peníze,“ shrnula navrhovatelka novely.

Vendryňští nemají podobně jako v některých jiných obcích vlastní taxi s řidičem, ale pouze smluvené soukromé taxikáře, kteří si do tabulek zapíší evidenční číslo vydané seniorské kartičky po konkrétní jízdě. Za tu uživatel zaplatí polovinu sazby a zbytek taxikář vyfakturuje obecnímu úřadu. Senioři i invalidé mohou službu využívat pro cesty na úřady, k lékařům nebo třeba na poštu. Jeden směr v tomto případě odpovídá jedné jízdě. „Neznamená to, že seniorům zajišťujeme veškerou dopravu, ale dáváme jim nějaký příspěvek a mohou toho využít,“ uzavřela Marieta Ferencová.

Další zprávy z regionu