Sestřička zachránila chlapci život

Letní radovánky u Žermanické přehrady málem stály život pětiletého chlapce. Dítě sice mělo plavecký kruh, z něj ale vyklouzlo a zmizelo pod hladinou. Svědkům se ho podařilo najít a vytáhnout z vody. Hlavní podíl na jeho záchraně měla sestřička z Nemocnice Třinec Lucie Sikorová.

Ředitel nemocnice Jiří Veverka přišel Lucii Sikorové poděkovat s kyticí. Foto: NemTr

Chlapec se na Žermanické přehradě koupal v pátek 19. července odpoledne. „Viděla jsem, jak matka nesla chlapečka ven z vody a už na první pohled bylo vidět, že je zle. Byl zcela bezvládný,“ líčila zdravotní sestra chirurgické ambulance Nemocnice Třinec Lucie Sikorová.

Neváhala a okamžitě zahájila resuscitaci. Měla štěstí, že s ní byla i její dcera, která studuje střední zdravotnickou školu, a navíc byla na místě i jedna medička. Obě pomáhaly. „Pokyny nám dávali i záchranáři po telefonu, ale ty jsem popravdě moc nevnímala. Věděla jsem, co máme dělat a vše řešila jako robot, zcela automaticky,“ líčí zdravotnice. Její boj o záchranu chlapce trval necelou čtvrthodinu.

Poté už na místo dorazili letečtí záchranáři z Ostravy a tým Rychlé zdravotnické pomoci z Havířova. „Délka tonutí byla v době našeho zásahu nejasná. Ještě před příletem a příjezdem posádek došlo k zahájení základní resuscitace. Zasahující lékař následně zjistil, že u dítěte přetrvává stav selhání srdeční činnosti i dýchání,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Po několika minutách se záchranářům podařilo obnovit u chlapce činnost srdce. Po zajištění přístrojem řízeného dýchání jej letecky přepravili do ostravské fakultní nemocnice. V době předání zůstával jeho stav kritický. Po 14 dnech strávených na ARO byl chlapec přeložen na standardní oddělení, nyní je ve stabilizovaném stavu a pomalu se zotavuje

Setkání chlapce se zachránkyní
Lucii Sikorové minulý týden za všechno poděkoval ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka.

„Její rychlá reakce a odborné schopnosti byly v této kritické situaci klíčové. Jsem pyšný, že máme v naší nemocnici tak duchapřítomné zaměstnance,“ uvedl.

Osobního poděkování se sestřičce Lucii dostalo také od chlapcových rodičů. Došlo i k dojemnému setkání chlapce s jeho zachránkyní. „Je zázrak, že to takto dopadlo. Ty chvíle u jeho záchrany ale byly velice těžké. Věřím, že chlapeček bude zcela v pořádku, komunikuje, vnímá své okolí,“ doplnila Lucie Sikorová.

Nafukovací záchrana nestačí
V České republice se ročně utopí 180 až 220 lidí, což je na přepočet obyvatel třikrát více než v Německu, dvakrát více než v Británii nebo ve Španělsku. U dětí a mládeže patří utonutí ke druhé nejčastější úrazové příčině úmrtí hned po dopravních nehodách.
Přesto se neustále mluví o prevenci, lidé dělají opakovaně stejné chyby.

„Asi nejdůležitější zásadou je, že nikdo nesmí nechat dítě bez dozoru. Nejhorší je, když jej hlídá více lidí, ale v konečném důsledku nikdo. Stačí pár minut u telefonu, sledování Facebooku a neštěstí je tady,“ upozornil předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Lukáš Fojtík.

Podle něj je nezbytné, aby zodpovědnost za dítě měl vždy jeden dospělý. Další důležitou rolu hrají záchranné pomůcky. Na zastaralé nafukovací kruhy i rukávky by měli dnes lidé zapomenout. Z kruhu může dítě vyklouznout, jak se tomu stalo na Žermanické přehradě. Rukávky zase mohou prasknout. Navíc dítěti brání v přirozeném pohybu ve vodě.

Další zprávy z regionu