Setkání s řemeslem baví malé i velké

Pozorovat lidové řemeslníky při práci, případně sami přiložit ruku k dílu, mají možnost děti se svými rodiči v Mostech u Jablunkova. V místní dřevěnce na Fojtství se každý druhý prázdninový čtvrtek konají oblíbené Dny s řemeslem.

Návštěvníci se na vlastní kůži přesvědčili, jak je řemeslo obtížné. Foto: ba

Po oba dva červencové čtvrtky bylo na prostranství za mosteckou Dřevěnkou pořádně rušno. Tvůrčí práci zručných lidových řemeslníků na několika stanovištích se zájmem sledovaly děti se svými rodiči a posléze se samy pustily do práce.

Během prvních Dnů s řemeslem se děti dozvěděly, jak se zpracovává kopřiva, dva týdny nato se učily například příst, tkát, vyšívat nebo háčkovat.

Další dny s řemeslem Gotic připravuje na čtvrtek 12. srpna, jejich hlavní náplní bude výroba tradiční keramiky s drátkováním. Poslední setkání s řemeslem v Mostech u Jablunkova se uskuteční na konci prázdnin ve čtvrtek 26. srpna a ponese se ve znamení medu.

„Dny s řemeslem se těší velikému zájmu. Účastní se jich nejenom místní, ale také turisté, kteří k nám do Mostů u Jablunkova zavítají,“ podotkla ředitelka Goticu Alena Kolčárková.

Další zprávy z regionu