Show ukázala, co vařily naše babičky

Jídlo je zdraví, tradice, radost. Jídlo je sbližování a přátelství. V tomto duchu se nesla akce nazvaná Gastronomická show, která se konala v MUZ-ICu v Bystřici.

Do ochutnávek se vrhly i děti. Pečené brambory s máslem a solí jim moc chutnaly. Foto: mr

Pořadatelé připomínali návštěvníkům, jak se kdysi v regionu jedlo a co rády vařívaly babičky svým rodinám. „Připravovala se tehdy jídla jednoduchá, ale velice zdravá. Jsem přesvědčený o tom, že byla navíc i velice chutná. Některá si tady dnes ukážeme,“ přivítal hosty Jan Michalik a nalil všem na přivítanou aroniówku, tedy likér vyrobený z aronie.

Lidé mohli ochutnat bylinkové čaje z Polska. Následovaly tradiční „pieczoki“, tedy malé upečené brambory ve slupce. „Brambory nejsou místní, jsou z Písku. Podávaly se vždy se solí, máslem a domácím mlékem. To jsem nestihl sehnat, snad postačí bio mléko z marketu,“ usmál se pohotový moderátor Jan Michalik.

Sotva lidé ochutnali brambůrky, už zavoněl v místnosti murzin. V tomto případě šlo o klobásu zapečenou v těstě. Dělává se většinou na Velikonoce, ale mnozí si ji dopřejí i v době vánoční. „Nemusí se dělat jen s klobásou, někde zapékají bůček nebo mleté maso,“ vysvětlila kuchařka Dorotka, která tradiční pečivo připravila.

Jan Michalik uvařil rovněž dvě varianty jídla připravovaného z bobů, což je tradiční luštěnina, kterou kdysi připravovaly gorolské hospodyňky téměř denně a dnes se na ni hodně zapomnělo. „Je to škoda. Já si ji pěstuji a je nesmírně zdravá. Navíc si troufnu říct, že je chutnější než třeba čočka,“ poradil. Návštěvníkům akce připravil dvě verze, s cibulí pro vegetariány a se škvarky pro ty ostatní.

Na jídelníčku byly dále například myši, malé tvarohové smažené vdolečky. Všem nesmírně chutnal kynutý švestkový koláč, pečená jablka se skořicí, bábovka z pečené řepy nebo speciální káva vyrobená z pečených žaludů.

Návštěvníci se dobře bavili. Poslouchali zajímavosti o připravených jídlech a ochutnávali. Na závěr přivítali i známou vypravěčku Jewku Trzyńczanku. Ta povyprávěla, jak se kdysi jedlo. Zmínila třeba, že běžně se nepoužívaly plytké a hluboké talíře, že maso bylo opravdu výjimečné a lidé v našem regionu vyrůstali na bramborách, zelí, řepě a jednoduchých jídlech. „Je třeba si ale uvědomit, že všechno bylo domácí, v bio kvalitě, o čemž se nám dnes může jenom zdát,“ usmála se.

Další zprávy z regionu