Silničáři si nachystali na zimu tisíce tun soli

Na výše položených místech přistál koncem října sníh, a musely tak vyjet první sypače a pluhy. Technika byla připravena již v předstihu, přestože zimní údržba dálnic a silnic první třídy formálně začala až v neděli 1. listopadu.

Zimní technika v Třinci letos vyjížděla méně než v předchozím roce. Foto: Smolo

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má v Moravskoslezském a Olomouckém kraji pro údržbu dálničních úseků připraveno 44 vybavených sypačů s radlicí, devět nakladačů a čtyři sněhové frézy. Sjízdnost svěřených komunikací je zabezpečena mimo jiné chemickými rozmrazovacími materiály, aktuálně je naskladněno více než 10 tisíc tun soli.

„Údržba silnic I. třídy a zbývajících úseků dálnic je organizována dodavatelsky, čili smluvenými firmami. V rámci našeho kraje je připraveno 37 vybavených sypačů s radlicí, 10 nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy, 13 traktorů s radlicí a jeden ledořez,“ vypočítal mluvčí ŘSD Miroslav Mazal s tím, že výraznou podporou zimní údržby je zásoba více než 15 tisíc tun soli a 1500 tun inertního posypového materiálu.

Na zimu je připravena také společnost Smolo, která zajišťuje zimní údržbu na Třinecku. „Celkem se staráme o 55 tisíc m2 silnic II. třídy. Naši řidiči jsou každý den v pohotovosti tak, aby v případě sněžení mohli vyjet a zajistit sjízdnost komunikací pro lidi, kteří brzy ráno vyrážejí do železáren, do nemocnic, řidičům autobusů atd.,“ uvedl Josef Sodzawiczný ze společnosti Smolo.

Dodal, že v například Třinci se komunikace upravují solí, výjimkou jsou podhorské části města, například Guty nebo Oldřichovice a lokality v rámci Chráněné krajinné oblasti, kde se musí používat inertní materiál. „Na základě zkušenosti z minulých sněhových kalamit města a obce zavádějí systém, kdy se především solí. Inertní materiál totiž společně se sněhem vytváří na silnicích vysokou vrstvu sněhu, postupně zužuje šířku komunikace. Během tání se struska dostává do příkopů, které je třeba poté nákladně čistit a prohlubovat,“ doplnil Sodzawiczný.

Další zprávy z regionu