Školáci debatovali s vedením Bystřice a řešili kvízy

Tradičně jednou ročně hostí bystřický obecní úřad setkání starosty obce se školáky zdejších škol. V červnu Roman Wróbel nejprve přivítal žáky 9. třídy české základní školy a poté děti z polské základní školy.

Deváťáci šli při debatě se starostou přímo k věci. Foto: tm

Během jedné vyučovací hodiny je vše jasně dané, nejprve se děti dozvědí, jak obec funguje i s výhledem na život příštích generací, poté absolvují školáci soutěžní kvíz, který se týká nejen jejich obce, ale otázky jsou i ze zahraničí. A potom přijde ten nejdůležitější bod. „Hodláme zapojovat mládež do obecního dění. Chceme od školáků, aby na nás vypálili, co se jim v obci nelíbí, kde jsme liknaví a podobně. Toužíme znát jejich pohledy, které jsou různé, než je tomu u dospělých,“ nastínil starosta Wróbel.

A školáci šli přímo k věci. V současné době je vůbec neláká trávit čas v prostoru u vlakového nádraží. Rovněž centrum obce nemá podle nich mladé generaci co nabídnout. Dívky by přivítaly rozšíření sítě obchodů v obci – zejména by se šikla pořádná drogerie. Na druhou stranu, velice kladně je hodnocena odpočinková zóna u Hluchové, ovšem nějaké hrací prvky by tam ještě mohly přibýt. Děti chodí rády i na hřiště.

První muž obce tato setkání vítá, na druhou stranu přiznává, že setkání se školáky si v Bystřici museli přizpůsobit k obrazu svému. „Obec je kromě jiného v Národní síti zdravých měst i v Místní agendě 21. Neuvěřitelná byrokracie nám přesně lajnovala, jak setkání se školáky provádět, což by žádná sranda nebyla. Ale my jsme na to šli od lesa a děláme underground, a to nás celkem rajcuje. Hlavně je to přínosné pro všechny zúčastněné,“ zdůraznil Wróbel.

Další zprávy z regionu