Školáci nahlédli do světa armády

Holky a kluci z Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci zažili minulý čtvrtek den s vojáky. Jejich školu navštívili uniformovaní muži z 53. pluku průzkumu a elektronického boje i zástupci ministerstva obrany. V rámci projektu Příprava občanů k obraně státu děti nakoukly do světa armády a její historie.

Povídání o armádě i členství naší země v NATO školáky zaujalo. Foto: škola

Ve čtvrtek škola patřila zábavě i poučení. Místo matematiky či přírodopisu se žáci seznámili nejen s významnými skutečnostmi o Severoatlantické alianci, Evropské unii nebo Organizaci spojených národů, ale hlavně s úlohami moderní armády v současné době.

„Důležité je dětem vysvětlit, že armáda pomáhá nejen v době vojenských krizových stavů, ale i v době míru. Její nejdůležitější úlohou je obrana České republiky a v souladu s členskou smlouvou NATO i pomoc ostatním členům Aliance a okolním státům v rámci mezinárodních dohod,“ zdůraznila Daniela Hölzelová z odboru komunikace ministerstva obrany.

Kapitán David P. z 53. pluku průzkumu a elektronického boje seznámil děti se strukturou pluku, jakým způsobem probíhá běžný život v takové jednotce, jak se dostat na pozici průzkumníka a také školáky motivoval, jaké obory studovat. Potom si s nimi povídal o tom, jak to probíhá na vojenských misích, kterých se naši vojáci účastní. Důležitým tématem byl i současný konflikt na Ukrajině. V něm denně válčící strany přijdou až o 10 tisíc bezpilotních dronů.

Vojenská technika lákala holky i kluky. Foto: škola

Školáci si prohlíželi i bezpilotní prostředky Vážka a Puma. Zajímavostí je, že při přistání se větší dron Puma rozpadne na několik částí, ale protože je z nerozbitného kevlaru, zase je možné ho zpětně sestavit. Drony na sobě mají nainstalované kamery, termokamery, různá čidla nebo i zbraně. Informace z nich získané se dále zpracovávají na vyhodnocovacích pracovištích.

Žáci si také vyslechli, jak postupovat, když najdou raněného člověka. Dva instruktoři jim ukazovali nácvik nepřímé srdeční masáže na simulátorech, předvedli jim postup na použití automatického externího defibrilátoru a názorně ukázali zástavu žilního a tepenného krvácení s pomocí tlakového obvazu a turniketu.

Děti den s armádou zaujal. „Líbí se mi určitě střelné zbraně, ale i další výbava. Možná bych chtěl být vojákem, protože je to hodně zajímavé povolání,“ dumal jeden ze školáků. Zbraně zajímaly také dívky, které si je se zájem prohlížely a zkoušely i vystřelit.

Další zprávy z regionu