Škole se bortí střecha. Dostane novou

Teče do ní, má rozežranou konstrukci, je v havarijním stavu. Střecha polské základní školy v Hrádku volá po rekonstrukci a také se jí dočká. Obec do oprav investuje na 23,7 milionu korun a je připravena vše utáhnout ze svého rozpočtu. Samozřejmě s tím, že usiluje o získání dotace.

Škola rekonstrukcí střechy zcela změní svou tvář. Foto: studie

Hrádek má dvě školy. Z té polské se stane již brzy staveniště. „V minulých dnech jsme vybrali firmu, která vzešla z výběrového řízení. Pokud se nikdo z účastníků neodvolá, podepíšeme s ní smlouvu o dílo a budeme připraveni stavět. Jenže jde o školu a o to je to těžší,“ připustil starosta Hrádku Robert Borski.

Hlavním cílem tak je nejen opravit střechu, ale dělat to tak, aby akce nijak nenarušila výuku dětí. „Proto začneme s hlavními pracemi až těsně před letními prázdninami. Horší to bude na podzim, kdy budeme muset pravděpodobně na čas zajistit náhradní učebny. V potaz připadají prostory obecního úřadu, ale také místního PZKO nebo centra volného času,“ přemýšlel starosta. Než se to ale stane, musí vše schválit hygienici.

Škola rekonstrukcí získá
Současná střecha polské základní školy je v natolik dezolátním stavu, že rekonstrukce je nezbytná. Obec ji nechá celou vyměnit. Škola získá i nové prostory. Ředitelka zařízení Katarzyna Şafak vysvětlila, že v nich vznikne nový multifunkční sál, ve kterém se budou děti dopoledne učit.

„Pravděpodobně to bude počítačová učebna. Odpoledne pak tady bude družina a zájmové kroužky. Děti se těší na malou cvičnou kuchyňku, ve které si budou moci i něco uvařit,“ popsala ředitelka. Pokračovala, že v podkroví budou mít školáci i nové toalety se sprchou, která ve škole schází. „V sále vznikne i malé pódium, takže v něm budeme moci pořádat různá školní vystoupení a besídky, které jsme doposud museli pořádat třeba v místní restauraci. Takto to bude samozřejmě mnohem lepší,“ těší ředitelku.

Prozradila také, že v rámci rekonstrukce vznikne v budově školy zcela nová kmenová třída, kterou potřebují doslova jako sůl. „Chybí nám místo, vždyť se děti učí i v jídelně, což rozhodně není ideální. Takže se tady všichni nemůžeme dočkat, až to všechno bude hotové. Jen musíme přečkat stavební práce, ale to s radostí zdoláme,“ dodala Katarzyna Şafak.

„Škola touto rekonstrukcí získá a zvýší se její hodnota. Prostory budou hodně prosklené, takže budova zcela změní svou tvář. A výhled? „Děti budou mít celý Hrádek jako na dlani,“ usmál se starosta.

Další zprávy z regionu