Školku čeká velká rekonstrukce

Do finále jdou práce na projektové dokumentaci rekonstrukce mateřské školy v Ropici. Vedení obce počítá s dotací, která by pokryla i nové vybavení interiéru. Stávající budova školky je z 60. let minulého století, a kromě nutných oprav se zatím většího stavebního zásahu nedočkala.

Rovněž interiér školky dozná změn. Foto: MŠ

„V úterý 14. března jsme zaregistrovali naši žádost o dotaci. Rozhodujícím pro úspěch je čas podání a my jsme snad byli dostatečně rychlí, takže doufáme, že uspějeme,“ přeje si starostka Ropice Gabriela Szmeková. Dotaci chce obec čerpat z IROPu. „Alokace činí 900 milionů korun, přičemž my žádáme o zhruba 50 milionů korun,“ dodala starostka, podle které dotační peníze mohou pokrýt 90 procent uznatelných nákladů.

Co se stavebních prací týče, rekonstrukce zasáhne všechna tři podlaží, ve školce vymění rozvody elektřiny, vody, budovu zateplí, stěny se dočkají odizolování, renovuje se odpadní potrubí a pracovat se bude i na střeše. Podmínkou získání dotace je ovšem bezba-
riérovost. Tu v současné době mateřinka postrádá úplně. Nový projekt již se zajištěním bezbariérovosti v celém objektu počítá.

„Benefit rekonstrukce je ten, že se nám zvětší kapacita školky o podkrovní prostory, kde najde místo nové oddělení. Nově by školka měla kapacitu 50 dětí v české části a 24 v polském oddělení. Školku navštěvují především děti z naší obce,“ doplnila Szmeková.

V Ropici nyní čekají na položkový rozpočet od projektanta, aby připravili výběrové řízení. „Ideální scénář je začít práce v červenci a počítáme, že oprava potrvá celý rok. Její součástí bude rovněž obnova interiérů s nábytkem na míru, což dotace podporuje. I tento projekt již máme připravený,“ uzavřela starostka s tím, že během rekonstrukce budou děti ze školky přemístěny do obřadní místnosti, což hygienici posvětili.

Další zprávy z regionu