Školní družině se rýsují vlastní prostory

Zápisy dětí do české základní a mateřské školy v Hrádku postavily vedení obce před problém: dětí je hodně, mateřinka malá. Horkým bramborem je hlavně družina. Vyřešit by to mohla rekonstrukce sousední budovy, v jejíž jedné části je volnočasové centrum.

Dům, v jehož části (vlevo) získají prostory i školáci. Foto: pm

„Už teď je požadavků o deset více, než je kapacita. A o třech rodičích víme, že s dětmi k zápisu nemohli přijít a přijdou v září. Pro nový školní rok chybějící prostory paní ředitelka nějak nouzově pořeší. Ale musíme se zamyslet a rozhodnout, co dále, aby škola, školka a družina od září 2019 mohly fungovat bez potíží,“ otevřel téma na posledním předprázdninovém zasedání zastupitelů starosta Hrádku Robert Borski.

Připomněl, že obec před časem koupila druhou část dvojdomu, v němž už funguje Centrum volného času. V přízemí by mohli vzniknout prostory pro školní družinu a v horním patře pro rozšíření Centra volného času, protože i to už praská ve švech. Zastupitelům se návrh zamlouvá a vedení obce podalo žádost o dotaci ITI (Integrovaná teritoriální investice). „Stavební část by vyšla na zhruba 5,7 milionu korun s DPH,“ uvedl starosta. „Nicméně postupovali bychom podle metodiky ITI a kdybychom byli s žádostí úspěšní, dotace by pokryla 90 procent uznatelných nákladů,“ řekl starosta.

Školní družina nemá své stálé místo, o prostory se s ní vždy dělí základní škola nebo mateřinka. „Do mateřské školy jsme opět zapsali větší počet dětí. Místnost, kterou využívala družina, bude pro třetí třídu mateřské školy. Bude to složité, režimy mateřské školy a družiny se špatně slučují,“ přemýšlí nad dočasným řešením ředitelka ZŠ a MŠ Šárka Honusová.

Jak dále uvedla, přednostně jsou do družiny přijímány děti prvního až třetího ročníku, případně jejich starší sourozenci. „Hodně rodičů má zájem dát do družiny i starší děti, ale to už nemůžeme uspokojit. Pokud bychom měli samostatné prostory pro školní družinu, mohli bychom i do družiny přijmout až o čtvrtinu dětí více,“ uzavřela ředitelka s tím, že zrekonstruované prostory by pak mohly sloužit i pro zájmové vzdělávání v kroužcích.

Zastupitelé budou záměr projednávat na zasedání koncem srpna. Pokud jej schválí, práce by mohly začít ještě letos. „Začali bychom střechou, v zimě by byla realizována rekonstrukce vnitřních prostor a na jaře fasáda,“ nastínil plány starosta Borski.

Další zprávy z regionu