Školy: Žáci jsou doma déle, než je nutné

S karanténou žáků kvůli pozitivním případům nemoci covid-19 se potýkají školy v regionu. Spolužáci pozitivně testovaného totiž míří domů, kde jsou mnohdy až 14 dnů.

I když testování neprokáže, že jsou děti nakažené, často zůstávají doma po celou čtrnáctidenní karanténu. Foto: Agel

Například Základní škola Slezská Třinec má v tuto chvíli v karanténě tři třídy. Radost z toho nemá nikdo.

„Informací, jak máme postupovat, když se u nás objeví žák či učitel nakažený covidem-19, mám dost. Velice rychle nás vždy kontaktuje hygiena a my následně informujeme rodiče, a to dokonce i s předstihem, jakmile karanténa hrozí,“ uvedla ředitelka školy Ivana Pinkasová.

Co jí osobně vadí je fakt, že děti zůstávají doma mnohdy zbytečně dlouho. „Zhruba po sedmi dnech podstupují PCR testy, které jsou vesměs negativní, ale oni musí zůstat doma. Takže to často vypadá tak, že pozitivní je třeba jen jeden, dva žáci, ale ostatní do školy nesmí,“ poukázala ředitelka a dodala, že toto by se mělo co nejdříve změnit.

Stejného názoru je i komise Rady Asociace krajů pro školství a sport, která dorazila na výjezdní zasedání do Moravskoslezského kraje. Přijala usnesení, ve kterém vyzývá Vládu ČR, aby vyjasnila, na základě jakého konkrétního právního titulu a jeho podoby mohou ředitelé škol po doporučení krajské hygienické stanice nařídit karanténu žáků ve své škole.

Představitelé krajů se shodli na tom, že nejednotná praxe krajských hygienických stanic napříč Českou republikou vyvolává ve školách ohromný zmatek a nejistotu. Ředitelé škol často bez jasného právního zmocnění, zpravidla pouze po telefonickém doporučení hygienické stanice, posílají své žáky do karantény, která trvá často až 14 dní bez jakékoliv možnosti průběžného testování.

Další zprávy z regionu