Skřítci a strašidla potěší děti i dospělé

Skřítci, strašidla a další pohádkové bytosti ožily v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Koná se tam kouzelná výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové. Je určena všem bez rozdílu věku.

Muzeum je plné skřítků. Někteří jsou pěkná čísla... Foto: mr

Výstava dorazila do muzea po více než 20 letech. Je ideálním místem pro celé rodiny, ale na své si v muzeu přijde každý. „Kromě početné rodiny pohádkových postav, čítající na 100 originálních loutek skřítků, vodníků, víl, rusalek i čertíků, uvidí u nás návštěvníci také obrazy knižních ilustrací. Navíc se všichni mohou zapojit do tvorby a namalovat si kamínek v kamínkové dílně nebo ozdobit skřítkovu čepici,“ nastínila vedoucí muzea Eva Zamarská.

Pokračovala, že výstava představuje tvorbu Vítězslavy Klimtové určenou nejenom dětem, ale i dospělým s dětskou duší. Spatří jedinečnou škálu děl české výtvarnice, která se proslavila svou invencí, barvou a expresivním stylem.

„Loutky, které v muzeu nyní máme, vznikaly rovněž pod rukama paní Klimtové. Tato rozsáhlá kolekce, inspirovaná lidovými pohádkami, mytologií a příběhy z celého světa, vtáhne všechny věkové kategorie,“ pokračovala Eva Zamarská.

Pro malé návštěvníky je v muzeu připravena i skřítková čepice, kterou si mohou vyzdobit dle své vlastní představivosti. Mimo čepici nebo kamínkovou dílnu, kde je možno vybarvit kamínek tak, jak to dělávala paní Klimtová, si děti vyzkouší složit skládačku nebo si zahrají pexeso.

Pro návštěvníky je připravena také soutěž o pohádkovou knížku Vítězslavy Klimtové a možná i malé překvapení. Bližší informace k soutěži se zájemci dozví v jedné z výstavních expozic pohádkových bytostí.

„A pokud máte rádi fantazírování, je možné, že na nějakého skřítka či vílu narazíte mimo výstavní prostory. Proto dávejte pozor a pohybujte se tiše, jsou to bojácná stvoření a mohli by se nám v muzeu rozutíkat,“ vzkázala Eva Zamarská.

Malířka, ilustrátorka, spisovatelka, grafička a autorka Pohádkové země Vítězslava Klimtová se narodila v Praze. Řadu let se věnovala drobné užité a propagační grafice, knižním a časopiseckým ilustracím a časopisecky publikovala své fejetony. Po revoluci se začala věnovat především tvorbě pro děti. Napsala a ilustrovala dvacet dětských knih a vytvořila více jak 700 loutek postav Pohádkové země.

Další zprávy z regionu