Smilovice se dočkaly, konečně rozšíří školku i školu

Více prostoru, nová tělocvična, hezčí prostředí, to vše, a ještě více již brzy najdou smilovické děti ve své škole.

Škola ve Smilovicích získá nové prostory. Foto: mr

Obci Smilovice se po dlouhých letech marného boje podařilo získat jednadvacetimilionovou dotaci na přístavbu školy základní i mateřské. Ze svého rozpočtu doplatí zhruba 16 milionů. Celá akce vyjde přibližně na 38 milionů korun, ale to se ukáže až po výběrovém řízení na dodavatele stavby.

„Když jsem před lety vstupoval do komunální politiky, bylo mým hlavním cílem udělat něco s místní školou. Byl to ale neskutečný boj. Nedařilo se nám získat dotaci, k tomu mnozí lidé byli proti. Přidaly se i technickém problémy související se stavbou. A těch žádostí, co jsem poslal, to by vydalo na knihu,“ povzdychl si starosta Smilovic Miroslav Nogol.

Minulý rok obec investovala do rekonstrukce mateřské školy. Vybudovala novou střechu a objekt zateplila. Pak ale přišly velké deště a do budovy zateklo. Školka se musela přemístit do budovy obecního úřadu. „A my se rozhodli, že školku zrekonstruujeme důkladně. Nyní uděláme další krok a za dotace postavíme přístavbu. Vznikne nejen krček, který propojí školku se školou, ale hlavně nová učebna, takže školka rozšíří kapacitu a bude moct mít dvě třídy,“ pokračoval starosta. Děti získají i nová sociální zařízení a jídelnu. „Nyní mohlo mateřinku navštěvovat 28 dětí, v nových prostorách jich bude moct být 43,“ upřesnil Miroslav Nogol.

V prostoru za stávající školou vznikne nová přístavba. Foto: mr

Velkou proměnu dozná základní škola. Nejen, že obec postaví novou tělocvičnu, ale vzniknou i nové třídy. Škola bude mít jazykovou učebnu i třídu pro technickou výuku, neboli dílny. „Současný stav naší školy je už natolik nevyhovující, že bychom do této akce šli i bez dotací. Naštěstí jsme ale peníze získali. Nyní jsme tedy ve fázi výběrového řízení na dodavatele stavby. Do konce příštího roku musí být vše hotovo. Řešit budeme navíc i kanalizační sítě, jejichž opravou se zbavíme problémů s dešťovou a splaškovou vodou. Bude to náročné a část prací bude muset probíhat zároveň s výukou. Jsme ale přesvědčeni, že to zvládneme,“ uzavřel starosta. Plní tak svůj předvolební slib a zároveň lehce paradoxně už nebude u stříhání pásek. Je totiž rozhodnut na podzim již nekandidovat.

Z přístavby školy i školky má velkou radost ředitelka Jana Dybová. Na otázku, jak by jedním slovem vyjádřila své pocity, odpověděla: „Konečně!“ A hned se rozpovídala. „My to tady v tuto chvíli máme skutečně hodně stísněné. Ve škole je pět ročníků, ale jen tři třídy. Takže se mnohdy tísníme třeba i v keramické dílně. Nemáme prostory pro družinu, takže když skončí výuka, mění se třídy právě v místo pro odpolední čas dětí. Že to není vůbec ideální, je asi zřejmé,“ vysvětlovala ředitelka.  Přístavbou získá škola i místnost pro družinu, takže si učitelé budou moci dělat přípravu na vyučování přímo ve třídách. Děti z daného ročníku se tak mohou těšit na svůj vlastní prostor. „A konečně budeme mít i vlastní tělocvičnu, protože už pátým rokem musíme docházet do sportovního centra,“ je spokojená Jana Dybová. Jak ale řekla, tato rekonstrukce už měla proběhnout dávno. Přesto je moc ráda, že k ní konečně došlo.

 

Další zprávy z regionu