Snížení počtu zastupitelů v Mostech zatím neprošlo

Ve všech bodech svého listopadového jednání se mostečtí zastupitelé jednohlasně shodli, na jednom však ne. Týkal se snížení jejich počtu pro další volební období.

Mostečtí zastupitelé se sešli netradičně v Domě PZKO. Foto: ba

Mosty u Jablunkova s necelými čtyřmi tisíci obyvatel musejí mít minimálně 11 a maximálně 29 zastupitelů. V současné době má obec pětičlennou radu a patnáctičlenné zastupitelstvo. Před časem padl návrh, že by se zastupitelstvo mohlo zredukovat na jedenáct členů a plnilo by tak zároveň funkci rady. Část jejích kompetencí by vzal na svá bedra starosta. Tento měsíc se zastupitelé k tématu vrátili.

„Pokud bychom tento návrh přijali, všichni by byli na stejné úrovni. Dohady, zda někdo někoho o něčem neinformoval, nebo že se něco upeklo na poslední chvíli, by tak byly zcela bezpředmětné,“ argumentoval starosta Mostů u Jablunkova Ondřej Niedoba.

Jeho návrh podpořil zastupitel Tomáš Kohut. „Pro obec by to bylo výhodnější. Nebylo by potřeba připravovat veškeré podklady dvakrát. Nedocházelo by k situacím, kdy někdo řekne, že o něčem nevěděl, všechna jednání by byla jednodušší,“ zdůvodnil.

Pro zachování stávájícího modelu je naopak Roman Szotkowski, který před časem odstoupil z rady a stal se členem kontrolního výboru. „Myslím si, že naše obec je dost velká na to, abychom měli patnáct zastupitelů a operativní řešení schované v radě obce. Jedenáctičlenné zastupitelstvo mi přijde méně pružné,“ řekl.

Pro zredukování počtu zastupitelů na jedenáct se vyslovil také Alois Martynek. „I proto, že po deseti měsících se u nás odstupovalo z rady. A tak jsem se nakonec v radě objevil já, byť jsem s tím nepočítal. Potenciální kandidáti by měli svou účast na kandidátce pečlivě zvážit a předem si promyslet, zda chtějí pro obec pracovat,“ řekl.

„Souhlasím s předřečníkem. Každý kandidát by měl jít do voleb na vlastní zodpovědnost a pracovat pro dobro obce. Jedenáct lidí je dostatečný počet. Všichni si rovnou řeknou, zda je to pro obec dobré, či nikoliv,“ přidal se Milan Procházka.

Část mosteckých zastupitelů se však vůči novému návrhu staví zdrženlivě či odmítavě. Usnesení o snížení počtů zastupitelů z 15 na 11 nakonec přijato nebylo. Pro hlasovalo pouze sedm ze 14 přítomných zastupitelů. Nejvyšší orgán obce se jim bude zabývat na svých dalších schůzích.

Další zprávy z regionu