Sochy se vrátí před hnojnický zámek

Zámek v Hnojníku obklopuje  park, který je stejně jako památka zanedbaný. Kdysi jej zdobilo i několik soch, které však zmizely. Dobrou zprávou je, že ne všechny se staly terčem zlodějů, několik jich vlastní sochař Martin Kuchař.

Martin Kuchař u dvou poškozených soch ze zámeckého parku. Foto: mr

Noví majitelé zámku v Hnojníku, vysoká škola Prigo, hodlají spolu s budovou rekonstruovat i přilehlý park. V něm kdysi stávaly sochy, které jsou však již téměř 20 let pryč.

V obecním zpravodaji vyšel v roce 2003 tento článek: „Sochy ze zámeckého parku v Hnojníku zmizely. Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli krádeži podal starosta obce. Neznámý pachatel se však po zveřejnění zprávy v tisku sám ozval. Byl jím sochař Martin Kuchař, který hodlá zhotovit kopie a originály restaurovat. Sochy by prý jednou rád vrátil do zámecké zahrady. Záhadné zmizení tak bylo vysvětleno, doufejme tedy, že sochy budou opět zdobit zámecký park.“

Martin Kuchař má nyní stále sochy u sebe, s jejich restaurováním však ještě nezačal. „V roce 2003 byl zámek na prodej. Dokonce mi tenkrát prolétla hlavou myšlenka, že bychom ho s několika známými sami koupili a postarali se o rekonstrukci i využití. Dnes už můžu říct, naštěstí jsme to neudělali. Já jsem tehdy alespoň za symbolickou cenu odkoupil ty sochy. Myslím, že nebýt toho, tak jsou dnes už rozpadlé nebo rozkradené,“ zavzpomínal sochař.

Je domluvený s novými majiteli zámku na spolupráci. Až začne rekonstrukce parku, i on bude mít plné ruce práce. „Na sochách se podepsal zub času. Některé byly umístěny pod okapem a dlouho na ně tekla voda, což je dost znát. I rekonstrukce fontány bude velice náročná, ale jedná se o krásný prvek, který bude ozdobou parku,“ je přesvědčený sochař. Jeho cílem je co nejdříve dostat sochy zpátky na své místo před hnojnický zámek.

Další zprávy z regionu