SOJ pomohlo lyžaři, ale šanci mají i další talenti

Nevšední úspěch slaví Centrum společných služeb při Sdružení obcí Jablunkovska. Podařilo se mu získat 50 tisíc korun na podporu českého reprezentanta v alpském lyžování Michala Staszowského.

Michal Staszowski při stříhání ovcí. Foto: archiv M. Staszowského

Čtyřiadvacetiletý rodák z Milíkova, který si jako student vysoké školy přivydělává jako střihač ovcí, závodí za Ski Mosty u Jablunkova. S trochou nadsázky lze říci, že vše odstartovala náhoda.

„S kolegyní jsme na stránkách Nadace ČEZ sledovali různé alternativy získání finanční podpory. Následně jsme chtěli zjistit, jaké jsou další možností kromě oranžových hřišť, oranžové učebny, výsadby stromů a podobně,“ řekla Taťána Groušlová z Centra společných služeb (CSS). Zájem centra následně zaujala podpora člověka, který má zajímavý a nevšední životní příběh. V tomto případě se jedná buď o přímou podporu, nebo pomocí webové aplikace Pomáhej pohybem. „Nejedná se ovšem jen o sportovní aktivity, ale například i pořízení automobilu pro potřebné,“ pokračovala Groušlová.

V dané chvíli přišel spontánní nápad využit toho, že příběh Michala Staszowského je znám i z televizních obrazovek. „Lyžování je finančně náročným sportem a Michal si na svůj koníček přivydělával od svých čtrnácti let,“ nastínila Groušlová a dodala, že výše podpory byla stanovena na 50 tisíc korun.

„Pravda je taková, že pokud chci něčeho ve sportu dosáhnout to, že tréninku podřizuji svůj veškerý čas i osobní život, nestačí. Je potřeba mít rovněž finance na zaplacení veškerých výdajů, které jsou s tímto sportem spojené. A výdaje jsou opravdu nemalé,“ řekl Staszowski, který před nedávnem zjistil velmi zajímavou věc. „Opravdu hodně lidí je přesvědčeno, že veškeré výjezdy na soustředění, výbavu a startovné za mě platí Svaz lyžařů ČR. Opak je pravdou. Na sezonu si musím peníze sehnat sám – takže pracuji. Ale to nestačí,“ vysvětlil lyžař, který proto průběžně po celý rok oslovuje možné sponzory. „Výsledek mé snahy zřídkakdy bývá uspokojivý, a proto si upřímně vážím každé sponzorské koruny a každé pomocné ruky. Avšak největší naději mi dalo, že se mi snaží pomoct i lidé, které osobně neznám, které jsem neoslovil,“ dodal s díky Staszowski.

A proč se podpory dočkal zrovna Michal Staszowski? „Jsme si vědomi, že talentů a příležitostí je v našem mikroregionu spousta. Michal byl vybrán spontánně, a tak nějak pilotně a věříme, že budeme od starostů dostávat impulzy pro další žádosti a budeme tak moci podpořit každého, kdo si to zaslouží,“ uzavřela Groušlová.

 

Další zprávy z regionu