Sokol daruje tělocvičnu obci

Pro TJ Sokol Ropice byl minulý rok zlomový. Stále rostoucí náklady na energie přinutily vedení Sokola zvážit, jak financovat provoz. Po dlouhých úvahách se valná hromada TJ rozhodla, že již není v silách organizace tělocvičnu provozovat.

Obecní úřad Ropice. Ilustrační foto: archiv th

„V úvahu připadalo několik variant, jak s tělocvičnou naložit. Mezi nimi i případný prodej. Z toho mělo mnoho členů obavu, zejména proto, že by to mohlo znamenat její konec, protože nový vlastník by budovu mohl využít k jiným účelům,“ řekl předseda TJ Sokol Ropice Marek Jochymek. Budovu postavili v 60. letech minulého století místní občané. „Naši rodiče a prarodiče se podíleli na jejím vybudování a provozu. Přestože jsme jako spolek jejími majiteli, myslíme si, že nám nepřísluší prodat ji soukromým subjektům,“ pokračoval předseda.

Proto se vedení TJ rozhodlo pokusit se oslovit obec, aby vzala tělocvičnu pod svá křídla, starala se o ni, zvelebovala ji a provozovala. A má to své důvody. „Naším dlouholetým partnerem a hlavním zdrojem financování zejména provozních nákladů byla a je obec. Formou dotace nám každoročně finančně značně pomáhá,“ vysvětlil dále Jochymek.

Minulé zastupitelstvo na svém zasedání již rozhodlo o záměru bezplatného převodu tělocvičny do majetku obce. „Nyní připravujeme vše pro to, aby se tak stalo, a věříme, že zastupitelstvo v dohledné době rozhodne o přijetí tohoto daru,“ nastínil Jochymek.

„Pokud vím, zbývá ještě dořešit nějaké drobné detaily. Každopádně dotáhnutí převodu tělocvičny pod obec bude bodem jednání zastupitelů, jak jen to bude možné,“ řekla starostka Ropice Gabriela Szmeková.

Další zprávy z regionu