Spor o zbrojnici neuhasili

Zbrojnice – to je pojem, který jinak klidné žití ve 4,5 tisícové obci rozohňuje. I když se na její rekonstrukci chystají Vendryňští již léta, opět se odkládá. Dlouhotrvající názorové rozepře nedokázalo uhasit ani poslední jednání zastupitelů, kde se mělo definitivně o budoucnosti hasičárny rozhodnout.

Hasičská zbrojnice ve Vendryni se zatím rekonstruovat nebude. Foto: pm

Jedni by rádi starý objekt zbořili a místo něj postavili modernější repliku, jiní s bořením zásadně nesouhlasí. „Problematikou se zabýváme už dlouhou dobu. Byla vytvořená odborná komise, během jejíž schůzí zazněly nejrůznější úhly pohledů. Nakonec navrhla postavit zbrojnici s 10metrovou garáží,“ popsal na jednání starosta Bohuslav Raszka.

Bylo tedy na zastupitelích, jak s výsledkem naloží a zda se do stavby pustí. „Ať už dopadne rozhodování jakkoli, pro zastupitelstvo to bude vizitka, která jej bude v budoucnosti charakterizovat,“ upozornil starosta.

Schůzi stavební komise se účastnil i projektant Roman Wojtas, který potvrdil, že nejvíce diskutovanou částí byla právě garáž. „Její délku jsem navrhoval podle velikosti aut, která používají hasiči v regionu. Z toho nakonec vzešlo 10 metrů. Pro naše stávající vozidlo by se garáž zmenšit mohla, nebylo by to ale rozumné kvůli budoucnosti, kdy třeba jednotka dostane větší cisternu,“ shrnul Wojtas.

Na připravovaný projekt obec už dříve schválila 10 milionů, chybí totiž vhodný dotační program. Některým zastupitelům tak „ležel v žaludku“ každý metr navíc, který nyní hasiči nutně nepotřebují. „Velikost garáže je pro naši jednotku předimenzovaná. Výše postavené jednotky mají podobně velké garáže, jako by měla mít naše JPO5, která bude vyrážet k bodavému hmyzu, vytopeným sklepům a popadaným dřevinám, což je nesmysl,“ komentoval David Peprník.

Jak nakonec jednání dopadlo a na koho rozhodnutí o budoucnosti zbrojnice současní zastupitelé nasměřovali, se dočtete v tištěném vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu