Starostové řeší mapu větrníků

Na loukách Jablunkovska by mohly v budoucnu vyrůst větrné elektrárny. O mapě, která zaznamenává ideální větrná místa, informoval své kolegy na jednání starostů Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) v Bukovci Raimund Sikora, starosta Vendryně.

Ilustrační foto: archiv th

„Naše obec bojuje proti výstavbě solární elektrárny na 52 hektarech zemědělské půdy, ale ve hře je další, náhradní varianta – větrné elektrárny,“ řekl kolegům vendryňský starosta.

Dodal, že v celém regionu jsou na mapě zaznamenány lokality, kde jsou ideální větrná místa. A nejedná se jen o obecní pozemky, ale i soukromé. Větrná elektrárna má půdorys základny 10krát 10 metrů. K tomu je potřeba připočítat půl hektaru ochranného pásma, na kterém lze například hospodařit.

„Jsme turistickou lokalitou, proto je důležité mít jasno, zda chceme ráz krajiny zachovat,“ reagoval starosta Hrádku Robert Borski. „Dokážu si větrnou elektrárnu představit v neobydlených místech nebo tam, kde nevedou turistické trasy. Větrná elektrárna je nejspíše menší zlo než solární panely na zelené louce,“ odpověděl Sikora. „S tím souhlasím,“ dodal předseda SOJ a zároveň starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Otázkou je, zda elektrárny přinesou něco obcím. „Jedná se o jednu z energetických aktivit, která je v trendu. Ideální je pozvat si kvalifikovaného člověka, který nám objektivně řekne plusy a minusy,“ přidal se starosta Bystřice Roman Wróbel.

Ač se o stavbě větrných elektráren ještě aktuálně a nahlas nemluví, starostové chtějí být ve střehu. Prvním krokem je seznámení se s plánovanými lokalitami. Dalším získání informací ohledně jejich výhod a naopak nevýhod. Potencionální místa pro větrné elektrárny jsou téměř ve všech obcích SOJ.

Další zprávy z regionu