Stavbu kostela v Gutech brzdí způsob hlášení ohně

Výstavba kostelíku v Gutech nabírá další zpoždění. Podle původních plánů už měli v těchto dnech na místě pracovat stavaři. Situace je ale taková, že ještě nebylo vydáno ani stavební povolení.

Koncem června se sešli lidé na místě vyhořelého kostelíku v Gutech. Konala se tam mše i žehnání místa, na kterém svatostánek opět vyroste. Foto: mr

Výstavba kostelíku v místě vyhořelé památky v Gutech ještě nezačala, navíc ani není známo, kdy k prvnímu výkopu dojde. Hasiči totiž zamítli protipožární opatření navrhované Ostravsko-opavskou diecézí. Považují ho totiž za nedostatečné. Protipožární opatření schválené hasiči je ale nezbytné pro vydání stavebního povolení.

„V případě požáru dřevěné stavby nám jde doslova o minuty. Navrhujeme, aby byly hlásiče požárů navedeny přímo na nás, na hasiče. My máme k dispozici dispečery, kteří jsou neustále u monitorů. Když začne hořet, okamžitě jsou na místo vyslány jednotky. Může toto zaručit i soukromá firma? Podle informací, které máme, o tom můžeme dost pochybovat,“ zdůraznil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči by přitom mohli chtít i razantnější opatření, kupříkladu u vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách vyžadují, aby byl v budově zaveden pevný hasicí systém. „V Gutech nám ale postačí, když bude hlásič naveden na nás. Diecéze sice za to zaplatí asi o čtyři tisíce měsíčně více, zároveň ale bude mít jistotu, že když se nedej bože bude situace opakovat, budeme u požáru daleko dříve a škody nebudou tak výrazné,“ je přesvědčen Kůdela.

Mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda minulý týden v pátek sdělil, že o zamítnutí projektu právě probíhá jednání. „V tuto chvíli ale můžu říct jen jediné, biskupství se vypořádává s námitkami od hasičů. Kdy padne nějaké rozhodnutí, si netroufám odhadnout,“ nebyl konkrétnější ani v pondělí Siuda. Zdůraznil, že snahou všech je věc vyřešit co možná nejrychleji, aby se už mohlo konečně začít s výstavbou kostelíku.

Více si o tématu můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu