Svátky by měly být letos ve znamení klidu

Velikonoce by měli lidé strávit v nejužším rodinném kruhu v rámci jedné domácnosti. Takovou prosbu posílá všem hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Provoz očkovacího centra v Třinci limituje pouze nedostatek vakcín. Foto: MS kraj

V pondělí po zasedání krizového štábu kraje upozornil, že epidemiologická situace se trošku lepší, přesto ještě zdaleka nemáme vyhráno. „Narostlo zatížení standardních lůžek v nemocnicích. Evidujeme vysoký výjezd záchranářů a je nebezpečí, že by se mohly opět zatížit jednotky intenzivní péče. Pozitivní je, že ubylo pacientů na plicní ventilaci, ale situace je velmi křehká a může se rychle zhoršit,“ upozornil hejtman.

Žádá proto veřejnost, aby vydržela a opatření dodržovala. „Vím, že Velikonoce jsou svátky, kdy se lidé rádi setkávají, ale musíme být zodpovědní. Je to na hraně a nechceme opět řešit krizi v nemocnicích,“ pokračoval.

Hejtman se také dotkl tématu očkování. Kvitoval, že otevřením očkovacích center v kraji jsme se dostali téměř na sto procent efektivity, tedy že se rychle využijí všechny dodané vakcíny. „Čekáme netrpělivě na další, protože naším jediným limitem, proč neočkujeme více, je právě nedostatek očkovacích látek,“ dodal Ivo Vondrák.

V Třinci ke včerejšímu dni použili zdravotníci v nemocnici a v očkovacím centru přes 5700 dávek. „Co se týče počtu kovidových pacientů u nás, tak jejich počet je stále zhruba stejný, a to 53,“ nastínila mluvčí nemocnice Třinec Irena Sikorová Nožková.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

 

Další zprávy z regionu