Svoz stromků ve městech začíná

Zeleným krasavcům, z nichž se pozvolna vytrácí čokoládové ozdoby, začíná zvonit hrana. Lidé se už dívají, kam by vánoční stromky odložili, a svozové firmy proto zveřejnily rozpisy, kdy je odvezou. Z odstrojených stromků se nakonec stane dřevní štěpka.

Firmy svážející odpad se začaly zaměřovat i na vánoční stromy. Ilustrační foto: DH

V Českém Těšíně začala firma zpracující odpad svážet jehličnany 8. ledna. „Stromy odebíráme k ekologické likvidaci již pátým rokem. Vždy se daří takto uchránit před uložením na skládku až 700 smrčků, jedliček nebo borovic,“ poznamenala mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková. Odpadáři následně jehličnany předají ke zpracování na dřevní štěpku. Českotěšínští občané mohou vánoční stromy ukládat u stanovišť s 1100litrovými kontejnery určenými pro směsný komunální odpad. Svoz pak proběhne každé lednové úterý.

Ani Třinečtí nechtějí zelené vánoční okrasy nechat jen tak povalovat na ulicích, a proto i zde naplánovali sběr od bytových domů. Jak uvedl magistrát města, svoz bude prováděn během lednových pondělků od nádob na komunální odpad. „Jehličnany můžete odevzdat rovněž na kompostárně firmy Nehlsen Třinec na Tyrské. Stromky budou rozdrceny na štěpku, která je dále používána při výrobě kompostu,“ upřesnila mluvčí statutárního města Šárka Szlaurová.

Jablunkovský městský úřad pak počítá s větší aktivitou svých obyvatel. „Kdo potřebuje stromek odstranit, může jej odvézt na sběrný dvůr. Naši občané mají tuto službu zdarma,“ připomenul vedoucí jablunkovského odboru životního prostředí a zemědělství Jiří Vavřač.

Další zprávy z regionu