Tašky plné ryb a bonbónů. Češi vyráží na nákupy do Polska

Cukrovinky, uzené ryby, konzervy nebo třeba máslo či žampiony. K tomu šaty, halenky, kabáty či boty. Pro to všechno jezdí Češi do několik kilometrů vzdáleného Polska. Když si k tomu natankují a udělají pořádný nákup, ušetří.

Ryby či cukrovinky vyjdou na trhu levněji. Nakupuje se ale venku a v zimě. Foto: mć

Přesto v současné době jezdí za hranice méně Čechů, než tomu bylo v minulosti. Důvod? Bojí se nákazy a možných problémů na hranici. I tak ale bylo v malém polském tržišti v pátek dopoledne celkem rušno.

Tamní prodejci se shodli v tom, že Čechů v tomto čase chodí o poznání méně než dříve. „Co u vás začala platit drsnější opatření a zakázaly se vánoční trhy, tak od té doby i mně ubylo českých zákazníků, a to až o padesát procent. Jako by se báli k nám přijít, přitom ale můžou,“ zamyslela se majitelka stánku s oblečením.

I přesto ale za Olší čeština slyšet je. „V tom binci v českých supermarketech mě neuvidíte. Tady je zboží čerstvější a určitě i kvalitnější,“ zlobil se starší muž u stánku s potravinami na malém tržišti v polském Těšíně. S jeho slovy souhlasí i jeden z prodejců.

„Češi u mě nakupují třeba šunku v konzervě. Ta moje váží 455 g a má obsah masa 93 procent. Od svých zákazníků vím, že u vás váží podobná šunka jen 340 g a obsah masa má jen 80 procent. Přičemž u mě je o 30 korun levnější,“ uvedl příklad. Podobné to je u konzerv s rybičkami. „Dále si ke mně chodí pro makrely. Proč? Ty polské totiž prodáváme bez hlav,“ poukázal s úsměvem.

Právě pro určitý druh potravin, oblečení, galanterie a obuvi sem lidé míří. Nic jiného zde totiž nakupující víceméně nenajdou. Naopak výhodou je, že se dá platit českými korunami nebo eury. „Já sem chodím poměrně často, bydlím totiž hned za řekou. Nakupuji oblečení, boty, čokoládu nebo třeba oříšky. Vyjde mě to levněji a je to podle mě i kvalitnější,“ potvrdila Vanda z Českého Těšína.

Více najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu