Taxík pro seniory jezdí také v Českém Těšíně

Český Těšín začal dotovat seniorům dopravu k lékaři či na úřady. Už od září ji pro město zajišťuje Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) z Karviné.

Město Červenému kříži na nové vozidlo přispělo. Foto: fm

Město uzavřelo s provozovatelem smlouvu, podle níž přispělo částkou 270 tisíc korun na pořízení vozidla a dále bude dotovat převozy svých obyvatel starších 70 let. „Senior taxi je nastaveno jako služba těm, kteří mají problémy s pohybem, potřebují pomoc a třeba nemají v rodině nikoho, kdo by je vozil,“ řekl po uvedení do provozu předchozí starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Za cestu k lékaři, na některé úřady či do dalších určených cílových míst tak lidé starší 70 let zaplatí pouze 20 korun a s sebou si mohou bezplatně vzít i doprovod. Za zvýhodněné jízdné mohou jezdit více než tři tisíce českotěšínských občanů. „Senior doprava je určena našim seniorům v pracovní dny od 7 do 15 hodin v rámci katastrálního území města, včetně všech sedmi okrajových částí,“ dodal Slováček. Sociální službu mohou důchodci využít pro šest jízd v měsíci, je ji však potřeba objednat telefonicky alespoň dva dny předem.

Klienti mohou Senior taxi využívat i s jejich doprovodem. Foto: fm

„Jako partnera jsme zvolili Oblastní spolek Českého červeného kříže Karviná, jelikož tato organizace má již se specializovanou dopravou zkušenosti z okolních měst a garantuje, že projekt nebude zneužíván,“ vysvětlila ještě z pozice místostarostky Gabriela Hřebačková.

„Realizace Senior taxi trvala více než rok. Snažili jsme se inspirovat okolními městy, kde nám vždy řekli, ‚nedělejte to tak, jak my‘. Zaměstnanci ČČK jsou v sociálních službách zkušení, což je záruka, že nepřijede nakvašený řidič, který bude klienty nahánět, protože jej už jinde čeká další zákazník,“ věří Vít Slováček.

Někteří občané však byli bezprostředně po zahájení služby frustrovaní. „Myslím, že koncept taxi pro seniory důchodcům nepomůže, čekala jsem u telefonu dlouho a pořád se opakovalo jen ‚vyčkejte prosím‘. Když jsem se na konci dočkala reakce operátorky, tak na mě byla nepříjemná a už bych po nich raději nic nechtěla,“ posteskla si Třineckému hutníku jedna z klientek.

Stížnost však nebyla řešena oficiálně a město navíc neregistruje ani žádné další připomínky. „Pokud nějakou stížnost obdržíme, pak ji budeme samozřejmě se stěžovatelem a provozovatelem řešit. Naopak, máme řadu pozitivních ohlasů od uživatelů. Senior dopravu vítají i pracovnice terénních sociálních služeb, které tak mohou v rámci své pomoci poskytovat potřebným doprovod,“ uvedla mluvčí radnice Dorota Havlíková

Další zprávy z regionu