Těšín mi přijde jako unikátní město, říká Ochmanová

U příležitosti 10. výročí vzniku Čítárny a kavárny Avion v Českém Těšíně se posluchačům představilo Kontrast duo. Jednou z dvojice hudebnic je klavíristka a skladatelka Magdaléna Ochmanová, která má ve městě příbuzné.

Klavíristka Magdaléna Ochmanová vystoupila v Avionu už potřetí. Foto: ba

Hudební uskupení Kontrast duo vzniklo v září 2013 ve třídě komorní hry profesora Ladislava Horáka na Pražské konzervatoři. Během sedmi let nastřádalo nespočet zkušeností na českých i mezinárodních koncertních pódiích.

Kontrast duo tvoří akordeonistka Markéta Laštovičková z Havlíčková Brodu, studentka Danish Academy of Music v Odense. Její hudební partnerkou je klavíristka Magdaléna Ochmanová z Havířova. Studentka Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze má předky v Českém Těšíně.

„Narodila jsem se v Havířově, ale vyrůstala jsem v Praze, kam jsme se přestěhovali. Spoustu času jsme s rodinou trávili i na Hukvaldech. V Českém Těšíně vyrůstal můj tatínek a bydlí tady moje babička, kterou často navštěvuji,“ přiblížila mladá hudebnice. „Těšín rozdělený na dvě půlky, českou a polskou, mi přijde jako unikátní město. Dříve jsem navíc měla polského přítele, cestou do Polska jsme projížděli přes Český Těšín. Mám to tady ráda,“ přiznala Ochmanová, která se svou hudební partnerkou koncertovala v Avionu už potřetí.

Na hudební dráhu vstoupila ve druhé třídě, kdy začala navštěvovat hodiny zpěvu a posléze i klavíru. Vedla si přímo náramně, coby studentka konzervatoře obsazovala první příčky na soutěžích v České republice i v zahraničí. Stejně tomu bylo i v dalších letech, s Markétou Laštovičkovou získaly prvenství na soutěžích v Petrohradu a Pule.

„Skládám písničky, které posléze hraji a zpívám. Pokud jde o hospodskou zábavu, inspirují mě obecně Morava a Slezsko. O Českém Těšínu jsem prozatím písničku nenapsala, zatím ze mě není druhý Jarek Nohavica,“ pousmála se klavíristka.

Na umělecké škole v Praze začala vyučovat hru na klavír, současně dokončuje Akademii múzických umění. „Praha je na mě příliš velká, chci někam do malého města. Chtěla bych hrát, učit a dál se vzdělávat. Na filozofické fakultě v Praze studuji češtinu pro cizince. Spojení textu s hudbou mě baví vůbec nejvíce,“ prozradila.

Písničky Magdalény Ochmanové jsou převážně o lásce, o životě. „Žádný pop anebo klasika, ale vyloženě obyčejná písničkářská tematika. Písničky, které mají lidé nejraději, jsem napsala během jednoho odpoledne,“ uzavřela mladá umělkyně.

 

Další zprávy z regionu