Těšíňané to letos mají poprvé ve svých rukou

Fontána s pitnou vodou, pingpongové stoly nebo třeba nové hřiště pro plážový volejbal? To je jen část návrhů, ze kterých mohou obyvatelé města vybírat ty, jejichž realizaci zaplatí město v rámci participativního rozpočtu.

Vodní fontána je jedním z přání obyvatel Českého Těšína, které se jim může splnit díky participativnímu rozpočtu. Foto: tm

Možnost rozhodnout o tom, co se ve městě vybuduje, mají lidé letos poprvé, a podali hned 17 návrhů. Finálovým výběrem jich prošlo osm. Na projekty je v rozpočtu vyhrazený jeden milion korun.

„Lidem nabízíme možnost rozhodnout, které projekty se budou realizovat. Těch zbývajících devět zatím není možné uskutečnit, ať už kvůli kolizi s dalšími projekty města, nebo třeba z pohledu památkové péče. Každopádně po drobné úpravě a opětovném podání není vyloučeno, že se projekt ujme v příštím ročníku,“ uvedla mluvčí města Nataša Cibulková.

Hlasovat lze na www.tesin.cz/participativnirozpocet nebo na stránkách participativního rozpočtu Těšín jsi TY www.tesinjsity.cz. Hlasování probíhá do konce července a pouze v elektronické podobě. Každý má k dispozici dva kladné a jeden záporný hlas.

Finálové projekty, o kterých je možné hlasovat: umístění tří pingpongových stolů v ulicích Hornická, Kysucká a v Horním Žukově, instalace pitné fontány vedle budovy radnice, zvelebení prostranství před ZŠ Slezská, ohrazené kontejnerové stání v ulici Hrabinská 49, vybudování herních a vzdělávacích prvků v Masarykových sadech. Dále lávka pro přemostění hráze těšínské přehrady, vybudování nového hřiště pro plážový volejbal na městském koupališti a realizace hřiště se štěrkopískovým povrchem pro petanque (hřiště na Frýdecké).

Další zprávy z regionu