Těšíňané zasypali vedení města svými dotazy

Svá trápení i pochvaly vyjádřili obyvatelé Českého Těšína vedení radnice během diskuzního fóra na Střelnici. Mluvilo se nejen o připravovaných projektech, ale také o tom, co lidem chybí nebo jakou mají představu o městě.

Diskusní fórum s vedením Českého Těšína přineslo téměř dvě hodiny plné dotazů. Foto: fm

V úvodu besedy si slovo vzala starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková, aby přítomným pověděla o současném stavu budované sportovní haly Svojsíkova a připravovaném autobusovém stanovišti a dopravním terminálu. Připomněla, že právě u této stavby vznikly komplikace, protože pod povrchem bylo zjištěno ropné znečištění, které je nezbytné sanovat. První cestující by pak měli autobusové stanoviště využít v roce 2022.

Jeden z prvních dotazů veřejnosti směřoval na vzhled Hlavní třídy a snahy města o zkrášlení vstupu do Českého Těšína a České republiky. Starostka na dotaz reagovala slovy, že to, k čemu se přikročilo v minulosti, tedy privatizaci, se nedá zvrátit a je na každém majiteli, na co nemovitost použije. „Obecně závaznou vyhláškou chceme alespoň regulovat a více zpřísnit dohled nad polepy a výkladními skříněmi,“ řekla Hřebačková a dodala, že je to o svědomí každého jednotlivce.

Český Těšín pak plánuje odkoupit budovu naproti Čítárny a kavárny Avion, v níž zůstanou například kanceláře Euroregionu Těšínské Slezsko, čímž město bude moci také ovlivňovat vzhled ulice. Na to se pak nabalí i další plánované rekonstrukce Hlavní třídy. O konkrétních krocích se však zatím diskutuje.

Dalším velkým tématem se na fóru staly stížnosti na stav chodníků. Přítomní si stěžovali například na trasu mezi ulicemi Jablunkovskou a Frýdeckou. Podle místostarosty Tomáše Pavelka městský úřad o stavu tohoto úseku pro pěší ví a hodlá situaci v první fázi vyřešit levnější formou – opravením děr a později i celkovou rekonstrukcí.

Českotěšínská radnice se rozhodla, že podobná setkání bude organizovat pravidelně. Slovo tak obyvatelé dostanou častěji a budou moci s vedením radnice hovořit o plánech i nedostatcích, které je trápí.

Další odpovědi na dotazy, které během diskuzního fóra zazněly, naleznete v příštím vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu