Tichý zabiják útočil na seniora ve sprše

Nejde vidět, nejde cítit. Hromadí se klidně delší dobu a pak udeří – tichý zabiják oxid uhelnatý (CO). Na druhou stranu existuje proti němu obrana. Detektoru na výskyt CO může za svůj život děkovat senior z Jablunkova. A nejen on.

K instalaci detektoru patří i instruktáž. Ilustrační foto: hasiči

V červnu přijal velitel jablunkovských hasičů David Sadowski telefonát zmíněného seniora. „Píská mi alarm, zřejmě dochází baterie,“ říkal do telefonu zneklidněný muž. „Ale tyto detektory nemají baterie na výměnu. Přitom garance tohoto zařízení je deset let,“ reagoval Sadowski. „Mně to už píská nějakou dobu, proto jsem dal zařízení do skříně,“ pokračoval senior.

Velitel na nic nečekal a vyrazil na místo. Po příjezdu se podíval do historie nejvíce naměřených koncentrací a zjistil, že je zde i hodnota 244 ppm, přičemž alarm hlásí nebezpečí již od 60 ppm.

„Jak vše začalo?“ ptal se Sadowski seniora. „Vylezl jsem ze sprchy a ono to pípalo,“ řekl senior. „Co vám nahřívá teplou vodu?“ zněla další otázka. „Karma,“ odpověděl. Sadowski okamžitě povolal zdejší hasičskou jednotku, která dorazila i s detektory. Všechny naměřily přítomnost CO, který vzniká při nedokonalém spalování při chodu karmy. „Zařízení jsme ihned odstavili, než bude opraveno. Kdyby díky teplému počasí muž nevětral, mohlo vše skončit špatně. Plyn by se hromadil v domě,“ vysvětlil velitel jablunkovských hasičů.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu