Tradiční a veselé v rodinách starostů

Krájení jablíčka, louskání ořechů, dělení se o oplatek, zpívání koled… šupina či peníze pod talířem, u stolu prostřeno pro nečekaného hosta… Na tradice jsou naše Vánoce přebohaté. Spoustu jich uchovávají ve svých rodinách i představitelé měst a obcí.

Součástí půlnoční v Horní Lomné za dobrého počasí bývá živý betlém. Foto: OÚ

Dopolední koleda po rodině nikdy nechyběla na Štědrý den u starosty Horní Lomné Kamila Kawuloka. „Když jsem byl dítě, chodívali jsme na koledu, později jsem vyrážel se svými dětmi,“ nastínil starosta, jehož věrnými společníky bývali v tento den i koně.  „V Horní Lomné nechybí půlnoční mše, jejíž součástí býval i živý betlém se živými zvířaty. Místní se postarali o zvířátka, já jsem taky párkrát přivedl koně,“ prozradil Kawulok.

Rodina vendryňského místostarosty Bohuslava Raszky se na Štědrý den od rána až do večera snaží držet půst. „Je to z náboženských důvodů a také proto, že pak se člověk více těší na večeři, kterou začínáme a končíme společnou modlitbou. Před večeří ještě obvoláme své nejbližší z rodiny,“ pokračoval Bohuslav Raszka. Na vánočním stole u Raszkových bývá dvanáct jídel.

Primátorka Třince Věra Palkovská 24. prosinec prožívá každý rok od dětství stejně. Začíná ho zapálením svíčky na hřbitově svému tatínkovi, nevynechá procházku, například na Javorový, a pokaždé si najde čas i na své přátele. Vánočních zvyků i vzpomínek má spoustu. „Například jsem byla zvyklá od mala mít u štědrovečerní večeře pod talířem žákovskou knížku, později třeba index z vysoké školy. To proto, aby se mi po celý další rok dobře ve škole dařilo. Nechyběla tam ani bankovka,“ řekla.

Jaké tradice a zvyky uchovávají představitelé dalších měst a obcí v našem regionu, si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu