Třetí úsek obchvatu se bude soutěžit znovu

Stavba třetího úseku obchvatu letos nezačne. Kvůli průtahům v majetkoprávní přípravě trasy o zakázku ztratil zájem nejen vítěz tendru, ale investorovi se nepodařilo přesvědčit ani další účastníky veřejné soutěže. Stát tak musí vypsat nové výběrové řízení na zhotovitele.

Lidem bydlícím podél staré silnice I/68 se úleva od husté dopravy opět vzdaluje. Foto: ab

Když už spory s vlastníky pozemků spěly ke zdárnému konci a tím se realitě přiblížila naděje, že stavba nové silnice mezi Třanovicemi a Nebory odstartuje v závěru tohoto léta, zasáhla region špatná zpráva.

„Z Ředitelství silnic a dálnic jsem dostala informaci, že se zhotovitel třetího úseku obchvatu bude muset soutěžit znova. Příčinou jsou zbytečně zdlouhavé majetkoprávní spory, kvůli nimž ztratily zájem o stavbu firmy, které si nejlépe vedly v prvním výběrovém řízení. Není se co divit, ceny stavebních prací jsou úplně jinde a uchazeči, kteří vyhráli zakázku před rokem a půl,  nebyli ničím vázáni,“ řekla Třineckému hutníku starostka Třince Věra Palkovská. „Optimistický předpoklad, že se letos začne stavět, se tak rozplynul. Budeme rádi, když se do konce letošního roku podaří vysoutěžit zhotovitele,“ dodala.

Potvrzují se tak dřívější slova třinecké starostky, že pokud by se nová trasa nerozdělila na obchvat Třince a třetí část, dosud by se nestavělo vůbec a kamiony by stále trápily i obce, jež protíná stará silnice I/11. První dva úseky obchvatu, čtyřpruhová komunikace mezi Nebory a Bystřicí, byly zprovozněny loni v říjnu.

Jak Palkovská řekla, v přípravě stavby posledního úseku obchvatu obcí, ačkoli se Třince přímo nijak netýká a všechny náležitosti jdou mimo třinecký městský úřad, se osobně angažuje ze dvou důvodů: „Jakéhosi mediátora dělám proto, že je až absurdní, že přeložka zůstala u dvou úseků. A za druhé, na stávající silnici I/68 je tolik nebezpečných situací, že to prostě dělat musím.“

Ředitelství silnic a dálnic potvrdilo, že momentálně nemá firmu, která by poslední úsek obchvatu obcí na Třinecku postavila.

Podrobnosti přineseme příští týden v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu