Tři nasvětlené přechody zajistí větší bezpečí chodců

Součásti sobotních obecních slavností v Ropici bylo otevření tří Oranžových přechodů na frekventované silnici mezi Českým Těšínem a Třincem, která dělí vesnici na dvě části.

Přecházející děti bude více vidět. Foto: ČEZ

Na moderní a úsporné nasvícení přechodů přispěla obci 78 000 korun Nadace ČEZ.

První přechod „u mlýna“ slouží k přecházení silnice k autobusovým zastávkám a železniční stanici, druhý v centru je poblíž křížení několika komunikací a zároveň u domova pro seniory. Největší význam pro místní má nasvícení třetího přechodu před základní a mateřskou školou, nedaleko parku a dětského hřiště.

„Osvětlení všech tří přechodů již bylo zastaralé a zároveň ekonomicky náročné, takže díky novému nasvícení se sníží energetická náročnost a náklady na provoz. Ale největší radost mám samozřejmě z toho, že se zlepší viditelnost a tím i bezpečnost přecházejících chodců, zejména dětí,“ vysvětlila starostka Gabriela Szmeková.

Budování bezpečných přechodů patří mezi dlouhodobé priority energetiků. „Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

 

Další zprávy z regionu